Probiyotik Besin Kefir Ve Sağlığa Faydaları


Bu hafta siz değerli okuyucularımla, son zamanlarda en çok merak edilen ve ilgilenilen konular arasında olan probiyotikler ve kefir ile ilgili bilgiler paylaşacağım. Bu yazımda hangi besinler probiyotik özellik gösterir, kefirin probiyotik özelliği ve sağlığa faydaları nelerdir, gibi soruların cevaplarını bulacaksınız.

Kefirin tanımıyla başlayacak olursak,
Kefir; kefir taneleri veya kefir kültürleri kullanılarak elde edilen fermente bir süt ürünüdür. Sinir sistemi üzerinde etkili aminoasitlerden biri olan triptofan ile kalsiyum, magnezyum ve fosfor yönünden çok iyi bir kaynaktır. Kefirde bulunan laktoz miktarının süte oranla  % 30 daha düşük olması nedeniyle, laktoza duyarlı kişiler tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Laktoz tüketimine bağlı olarak görülen gaz ve ishal gibi sorunların kefir tüketimi sonunda ortadan kalkacağı bildirilmiştir.


Fermente bir süt içeceği olması yanında, yoğun mikroorganizma içeriği ve probiyotik özelliğiyle de kendini ön plana çıkarmıştır. Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre probiyotik bakteriler insan kökenli, bağırsakta canlılığını koruyabilen, mide asidine dayanıklı mikro canlılardır. Yani fermente gıdalarda bulunan her bakteri probiyotik değildir. Bunun en güzel örneği yoğurt.


Yoğurdun içindeki bakteriler mide asidini geçemez, bağırsaklara çok az bir kısmı ulaşır. Yoğurt bağırsaklarda laktobasilleri artırarak prebiyotik etki yapar. Prebiyotikler, probiyotiklerin gelişmesini ve aktivitelerini arttırarak bağırsak sağlığı konusunda son derece etkilidirler. Turşu, şalgam, boza, ayran, tarhana gibi mayalı besinlerde de probiyotik mikroorganizma vardır ancak bunların mide asidinden etkilenmeden bağırsaklara ulaşması ve orada tutunup çoğalması biraz zordur. Bu yüzden bu besinlere tam anlamıyla probiyotiktir diyemiyoruz.


Probiyotik olarak kefir dezavantaja da sahiptir. Öncelikle kefirin doğası değişkendir. Bu, kefirin üretildiği her yerde belli bir standarda uymaksızın farklı içeriklere sahip olabileceğini ve hatta aynı yerde üretilenlerinin bile zamanla farklı mikrobiyal içeriğe dönüşebilecek olmasındandır.


Kefir,  başta gastrointestinal etkileri olmak üzere, kroner kalp rahatsızlıkları, antimikrobiyal, antitümör, antikarsinojenik, antialerjik etkiler ve astım etkilerinin azaltılması, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gibi bir dizi sağlık faydasıyla ilişkilendirilmiştir. 


Fakat sağlıklı bir içecek diye düşünüp sınırsız tüketmemek gerekir. Günlük beslenmenizde süt ya da yoğurt yerine tüketebilirsiniz. Önemli bir diğer nokta da kefirin bu faydalarının düzenli tüketim sonucunda görüldüğüdür.

Edanur TUTUMLU

Diyetisyen

İnstagram: @dyt.edatutumlu