Değerli okuyucularım, bu aralar adını sıklıkla duyduğumuz yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tüm dünyayı etkisi altına aldı ve ülkemize de girişiyle herkeste panik yarattı. Virüsten korunmak için en önemli noktalardan biri de güçlü bir bağışıklık sistemi. Peki  bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirebiliriz? Gelin,  birlikte;  yapılan bilimsel çalışmalar ışığında elde edilen sonuçlara göz atalım.

Tek tip beslenmeyin. Her grup besinden dengeli bir şekilde tüketmeye özen gösterin.

Ekşi mayalı ekmek tüketin. Mantar ve mayaların hücre duvarında bulunan beta-glukanların bağışıklık sistemini kuvvetli uyarıcı etkisi vardır. İlaç halinde eczanelerde bulunan beta-glukan bildiğimiz ekmek mayasının hücre duvarından elde edilerek saflaştırılmıştır. Tahıllarda bilhassa yulafta bol miktarda bulunur.

En az sigara kadar zararlı olan tütün ürünlerinden uzak durun.

Zerdeçal tam bir sağlık savaşçısıdır. Yapılan deneysel çalışmalar ile gerek zerdeçal özütlerinin ve gerekse içerisindeki başlıca etkili bileşenleri olan fenolik yapıdaki kurkuminlerin, antioksidan ve yangı giderici etkilerinin olduğuna; virüs, bakteri ve mantar enfeksiyonlarında etkili olabileceğine dair deneysel bulgular bildirilmektedir.

Protein kaynağı olarak hayvansal proteinlerle bitkisel proteinleri dengeli bir şekilde tüketin. Hayvansal kaynaklı protein oranı %10 ‘u geçmemelidir. Bu protein kaynağının da doğru bir kaynaktan karşılanması önemlidir.(kuzu eti, yumurta)

Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketin.

C vitamini, antikor oluşumunu uyararak ve bağışıklığı güçlendirerek sizi enfeksiyonlardan korur. Başlıca C vitamini kaynakları portakal, greyfurt ve mandalina gibi turunçgiller, kırmızı biber, çilek ve domates suyudur.

Probiyotik ve prebiyotiklerden yararlanın. (ev yoğurdu, kefir, lifli besinler)

Çinko bağışıklık sistemini, alyuvarların fonksiyonunu, T hücrelerinin yapımını ve yara iyileşmelerini destekler. En iyi çinko kaynakları fasulye, kırmızı et, kuruyemiş, balık ve diğer deniz ürünleri, tam tahıllı gevrekler ve süt ürünleridir.

Sarımsak tüketin. Sarımsağın kan şekerini düşürücü, karaciğeri koruyucu, bağışıklık sistemini destekleyici, mikroorganizmaları öldürücü etkileri bulunmaktadır. Bu etkilerinin antioksidan etkisine bağlı olduğu ileri sürülmüştür. Bu etkiden sorumlu bileşen allisindir.

Düzenli egzersiz yapın. Egzersizi hatada 1-2 gün yoğun tempoda yapmak yerine az miktarda da olsa her gün yapmaya çalışın.

Güney Afrika sardunyası (pelargonium sidoides)  ya da yerel adı ile umckaloaba, hem bağışıklık sistemini destekleyici, hem de soğuk algınlığı enfesksiyonlarına yol açan mikroorganizmalar üzerinde antibiyotik etkisi bulunan ve eczanelerde satılan bitkisel bir ilaç. İlaç bağışıklık sistemini uyararak, virüsler üzerinde etki gösterirken, soğuk algınlığında vücuda yerleşen fırsatçı bakteriler üzerinde de orta kuvvette etkiye sahip.

Bitki çaylarından yararlanın. Bitkilerin hepsinin kaynatılmadığını, çoğunun demleme yöntemiyle yapıldığını unutmayın.

Ekinezya solunum sisteminde hastalıklara yol açan virüsleri öldürüyor. 2009 yılında yapılan bir çalışmanın ortaya koyduğu sonuçlara göre ekinezya hem bu virüsleri öldürüyor hem de virüslerin yol açtığı yangı etkenlerinin miktarını kontrol ederek boğaz ve akciğerlerdeki iltihabın yol açacağı hasarın önüne geçiyor.

Doktor önermediği sürece antibiyotik ilaç kullanmayın.

Spirulina virüs enfeksiyonları ve alerjilerin tedavisi, bağışıklık düzenleyici, antioksidan ve karaciğer koruyucudur. Yapısında bulunan  “kalsiyum spirulan “ adı verilen maddenin bazı membran virüslerinin gelişimini engellediği, virüslerin konakçı hücre içerisine sızmasını engellediği deneysel olarak tespit edilmiştir.

Beslenmemizde bu besinlere yer verip, sağlıklı beslenmeyi ilke edinirsek bağışıklığımız da büyük oranda güçlenecektir.

 

DİYETİSYEN EDANUR TUTUMLU

İNSTAGRAM: @dyt.edatutumlu

MAİL: [email protected]