Öğün Atlamak Obezite Riskini Artırıyor Mu?
Değerli okuyucularım, tek öğün mü besleneyim, yoksa az az, sık sık mı besleneyim sorusu çoğu zaman hepimizin merak ettiği soruların başında gelmektedir.
Öğün sıklığı ve vücut ağırlığındaki ilişki ilk kez 1964 yılında Fabry ve arkadaşları tarafından araştırılmıştır. Eskiden beri merak edilen bu konu üzerine, son 50 yılda yapılan çalışmalarda çelişkili sonuçlar elde edilmiştir. Şimdi bu konuyla ilgili yapılan bilimsel çalışmalara birlikte değinelim.
Fabry ve arkadaşlarının 60-64 yaş arası 379 yetişkin erkek bireylerde yapmış olduğu araştırmaya göre ÖĞÜN SIKLIĞI İLE ADİPOSİTE (deri altı dokusunda yağ birikimi) ARASINDA TERS İLİŞKİ olduğu bulunmuştur ve pek çok çalışmada öğün atlama obeziteye neden olan en önemli etkenler arasında yer almaktadır.
- Gün içinde az az, sık sık beslenme tarzı;
- Gereğinden fazla yemeyi ve kaçamakları önler.
- Acıkmayı önleyerek bir sonraki öğünde besin alımını azaltır.
- Düzelmiş glikoz homeostazı sağlar.
- Her öğün sonrasında yiyeceklerin termojenik etkisi ile enerji harcaması bir miktar artar.
- Enerji alımını azaltır.
- Ağırlık kontrolünü kolaylaştırır.
Adolesan veya yetişkin popülasyonda yapılan çalışmalarda gün içinde fazla öğün tüketen bireylerin daha aktif oldukları ve daha sağlıklı besin seçimi yaptıkları da görülmüştür.
Özellikle kahvaltı öğününü atlayan çocuk ve adolesanlarda vücut ağırlığı fazlalığı veya obezitenin daha sık görüldüğü bilinmektedir. Kahvaltı öğününü atlayan bireylerde obezite riski, 4.5 kat daha fazla bulunmuştur. Bu durum, bu bireylerin gün içinde daha fazla enerji alma eğiliminde olmalarına bağlanmıştır.
Öğün sıklığı ve obezite ilişkisi üzerine yapılan çalışma sonucuna göre ;
Obezite riski;
-3 öğün ve altında tüketenlerde %60
-3-4 öğün tüketenlerde %45
-5 öğün ve üzerinde tüketenlerde %30 artmaktadır.
Çalışmalarda da gördüğümüz gibi tek öğün yada iki öğün beslenildiğinde vücut kendini kontrol edemeyip daha fazla enerji alıyor. Tüm bunların ışığında herkesin beslenmesi 3 ya da 6 öğün olmalıdır gibi bir genelleme yapamayız. Her bireyin beslenmesi kendine özgü ve farklılık gösterdiğinden dolayı kişinin beslenmesini iyi analiz edip; varsa, hastalıklarına göre uygun bir öğün planlaması yapılmalıdır.
Unutmayın ki gün içinde hiçbir şey tüketilmediğinde, gece tüketim eğiliminiz artar ve gece tüketilen besinler de vücudumuzda yağ olarak depolanmaya meyillidir.
DİYETİSYEN EDANUR TUTUMLU
İnstagram: @dyt.edatutumlu
Mail: [email protected]