Marmara Denizi’nde müsilajın nedeni belli oldu
Nilüfer Çayı’nın Marmara Denizi’ndeki müsilajın oluşumunda etkili olduğu bilimsel araştırmalarla ortaya konuldu.
Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın yaptığı açıklamalara göre, Nilüfer Çayı, Bursa’nın tek başına tarımsal ve içme suyu ihtiyacını karşılayan önemli bir su kaynağı olmasına rağmen ağır kirlilik altında bulunuyor.
Çayın Uludağ’ın eteklerinden doğan ve çeşitli yan kollarla birleşen, 200 kilometre uzunluğunda bir akarsu olduğunu belirten Sarı, Nilüfer Çayı’nın 4. sınıf su kalitesine sahip olduğunu ve bu durumun acil eylem planları gerektirdiğini vurguladı.
Son dönemde Marmara Denizi’nin 5 ila 25 metre derinliklerinde yeniden görülen müsilajın nedenleri arasında iklim değişikliğine bağlı su sıcaklıklarındaki artış, deniz diplerinde görülen durağanlık ve Marmara Denizi’ne ulaşan yüksek kirlilik yükleri bulunuyor.
Prof. Dr. Sarı, Nilüfer Çayı’nın Marmara Denizi’ne taşıdığı zehirli maddelerle müsilajın oluşumunda doğrudan etkili olduğunu belirtti. Sarı, ayrıca tarımsal sulamanın da Nilüfer Çayı’na ciddi zarar verdiğine dikkat çekti.
Nilüfer Çayı’na akan atıkların yüzde 95 oranında arıtıldığını belirten Sarı, “Ancak Nilüfer Çayı’nın kent merkezi içerisindeki kollarında ya da köprülerden geçen bölgelerde siyah sıvı ve korkunç kokular ortaya çıkıyor. Bu çelişkiye çözüm bulunmadan yapılan her uygulama sonuçsuz kalacaktır” dedi.
Sarı, Nilüfer Çayı’nın temizlenmesi için merkezi ve yerel yönetimlerin, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların birlikte iş birliği yapması gerektiğini vurguladı.
Acil eylem planı hazırlanarak bu iş birliğinin somut adımlara dönüştürülmesi gerektiğini belirtti.