BTSO’da yeşil dönüşüm ve sınırda karbon toplantısı
BTSO, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte Bursa’da iş dünyasına yönelik ‘Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı’ gerçekleştirdi.
Toplantıda, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Batmaz, İklim Değişikliği Başkanlığı Başkan Yardımcısı Mehrali Ecer ve alanında uzman isimler, iş dünyasına yeşil dönüşüm, karbon düzenleme mekanizması, sanayide sürdürülebilirlik ve finansal çözümler gibi kritik konularda bilgi verdi.
Hakan Batmaz, BTSO Akademi Projesi kapsamında bugüne kadar 700’ün üzerinde eğitim düzenlediklerini ve yaklaşık 110 bin BTSO üyesinin bu eğitimlerden faydalandığını belirterek, iş dünyasını ticaret ve üretimde yaşanan dönüşüm sürecine hazırlamak istediklerini ifade etti.
Batmaz, Avrupa Birliği tarafından hayata geçirilen Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın 1 Ocak 2026’da yürürlüğe gireceğini belirterek, bu düzenlemeye uyum sağlamak zorunda olan sektörlerin maliyetlerde ciddi artışlarla karşılaşma riskiyle karşı karşıya olacağını söyledi.
Programda ayrıca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Mehrali Ecer, Bursa’nın Türkiye ihracatında önemli bir paya sahip olduğunu ve şehrin yeşil dönüşüm için hazırlıklara hız vermesi gerektiğini belirtti.
Ecer, Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat’ı ve sınırda karbon düzenlemesi mekanizmasının Türkiye’yi de yakından ilgilendirdiğini ifade ederek, bu düzenlemelerle birlikte üretimin karbon ayak izine duyarlı hale geleceğini söyledi. Ayrıca, Türkiye’nin Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi’ni kurma çalışmalarında son aşamaya geldiğini vurguladı.
Yeşil finansmanın önemine dikkat çeken Ecer, dünya genelinde yeşil finansman fonlarının 3,3 trilyon dolara ulaştığını ve Türkiye’nin bu alandaki gelişmelere uyum sağlamak için Yeşil Taksonomi Yönetmeliği’ni yakın zamanda yayınlayacağını belirtti.
BTSO AB Uyum ve Yeşil Mutabakat Konseyi Başkanı Vedat Kılıç, “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması” ve “Yeşil Mutabakat” gibi kavramların iş dünyası için kritik önemde olduğunu belirterek, bu uygulamaların getirdiği fırsatlar ve riskler konusunda iş dünyasına rehberlik edecek çalışmalara devam ettiklerini ifade etti.
Kılıç, sürdürülebilir üretimin yaygınlaştırılması ve sanayide farkındalık oluşturulması için ortak akıl ve katılımcılık anlayışıyla hareket ettiklerini vurguladı.