Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Meryem Kürek Eken, genç yaşta meme kanseri tanısı alan hastaların anne olma şanslarının tüp bebek tedavisi ve embriyo dondurma ya da yumurta dondurma işlemi ile yüksek olduğunu belirtiyor.
Ancak, 40 yaş altı rutin tarama programlarında meme kanseri tespit edilemeyebilir ve genç hastalarda göğüste ele gelen kitleler kanser öncesi selim yapılar olarak düşünülebilir. Bu nedenle, meme kanseri genç hastalarda genellikle ileri evrede teşhis edilebilir.
Eken, genç hastalarda meme kanserinin yapısı itibariyle agresif bir seyir izlediğini söyleyerek, tedavi rejimlerinin yumurtalık rezervlerine zarar verebileceğini ve meme kanseri tedavisi sonrasında çocuk sahibi olma oranını azaltabileceğini belirtiyor.
Kadınların en sık görülen kanser türü olan meme kanserinin genç yaşlarda artan oranının, doğurganlığın korunmasını daha da önemli hale getirdiğini ifade eden Eken, yapılan son çalışmalarda meme kanseri olgularının yüzde 50'sinin ileride çocuk sahibi olmayı istediğini söylüyor. Bu nedenle, meme kanseri tanısı alan genç hastaların zaman kaybetmeden bir üreme sağlığı ve infertilite merkezine yönlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.
Eken, hastaların tüp bebek tedavisi ile yumurtalıklarının uyarılması ve maksimum sayıda yumurta eldesi ile embriyo oluşturulması veya hasta evli değilse yumurtalarının dondurulması gerektiğini belirtiyor. Kanser tedavisi sonrasında gebeliğin en az 2 yıl ertelenmesi önerilmektedir.