Nezle nedir? Bulaşıcı mıdır?

Üst solunum yollarında meydana gelerek burun, geniz akıntısı, hapşırık, öksürük, gözlerde sulanma ve bir takım belirtilerle kendini müjdeleyen nezle, bulaşıcı bir hastalıktır. Etrafınızda çok fazla hapşıran, tıksıran birini gördüğünüz vakit oradan hızla uzaklaşmanız ve mikroplarla savaşmak için kalkanlarınızı kuşanmanız önerilir. Bağışıklık sistemi kuvvetli olmayan kişiler için umumi ortamlar mikroplar ve virüslerin en hızlı yayıldığı yerler olduğundan dolayı tehlike arz eder. Bu nedenle nezle tedavisinden çok nezleye yakalanmamaya odaklanmak ehvendir. Çünkü nezle için bilinen kesin çözüm denebilecek bir ilaç yoktur. Bunun yerine ya korunma ya da doğal yollarla tedavi çözüm olacaktır. Peki, nezle ve grip arasındaki fark nedir? Soğuk algınlığı dediğimiz vakit nezle mi anlaşılmalıdır?


Grip ve nezle arasındaki fark nedir?

Hastalığımızı ifade ederken grip ve nezleyi hep bir arada istemsizce kullanırız. Ama bilinenin aksine nezle ve grip farklı nedenlerle olan ve farklı seyirlere sahip hastalıklardır. Nezle, çoğunlukla burna ve soluk borusuna yerleşen virüsler nedeniyle ortaya çıkar. Solunum yoluyla alınan virüsler burun mukozasına yerleşir. Kuluçka süresi ortalama 3 gündür. Buruna yerleşen virüs, buranın tıkanmasına neden olur. Vücut bu virüsleri atmak için tepkiler verir. Bu tepkiler hapşırma, burun akıntısıdır. Zaman zaman ateş yüksekliği de görülür. Acil tedavi gerektiren bir hastalık değildir. Hafif seyreder. Yaklaşık bir hafta sonra kendiliğinden geçmeye başlar. Nezleden korunmak ve etkilerini hafifleterek geçmesini beklemek gerekir.

Grip ise, virüslerin neden olduğu, yüksek ateşle seyreden nezle ye göre nispeten daha ciddi bir hastalıktır ve 15 gün kadar sürer. Titreme ve kas ağrısı belirgindir. Nezle, sık görülen bir soğuk algınlığıdır ve bulaşıcıdır. Ani sıcaklık değişiklikleri, mevsimler, ortaya çıkışında önemli faktörlerdir. En çok sonbaharda ortaya çıkar. Çocuklar, nezleye daha fazla yakalansa da yetişkinlerde de sık görülür. Sadece çocuklar hastalığa karşı biraz daha hassastır. Bir çocuk yılda 4-5 kez nezle olabilir. Bir yetişkin ise yılda 2-3 kez nezleye yakalanabilir.


Nezlenin belirtileri nelerdir?

Nezle hem yetişkinlerde hem de bebeklerde görülebilen bir rahatsızlıktır.

Nezlenin bebeklerde görülen belirtileri; iştahsızlık, hızlı ve zor nefes alma, hafif ateş, vücudun sıcak olması. Nezlenin ağır olduğunu bebeğin güçten düşmesi ve ağzında kuruluk ile anlayabilirsiniz.

Nezlenin yetişkinlerde görülen belirtileri; hapşırık, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğazda hafif kaşıntı, iştah eksikliği, ilerleyen günlerde mide bulantısı, ishal, kusma da görülebilir.

Nezle normalde 4-5 gün içinde iyileşir. Aksi takdirde 10 güne kadar devam eden nezlenin bronşit, zatürre adı verilen diğer enfeksiyonlara evrilmesi söz konusudur. Bu hastalıkların belirtileri de balgamlı öksürük, kulak ağrısı, yüksek ateş, işitme problemi şeklinde ortaya çıkar.


Nezle nasıl geçer? Nezle tedavisi için...

Daha evvelden bahsedildiği gibi nezlenin herhangi bir ilaç tedavisi yoktur. Yalnızca nezle sürecinin hafif atlatılması için ağrı kesici ateş düşürücü ilaçlar, vitamin takviyeleri, burun tıkanıklığı için spreylerden vs. faydalanılabilir. Yetişkinlerin nezleye yakalanmamak için bazı durumlara dikkat etmeleri ve beslenmelerine özen göstermeleri önerilir.

Nezle olan yetişkinler için;

*İmkan buldukça istirahat halinde olmanız ve vücudunuzu dinlendirmeniz önerilir

*Sıvı almaya ve su içmeye özen gösterin, suya limon sıkarak C vitamini artırımı sağlayabilirsiniz.

*Bol C vitamini takviyesi ile vücudunuzun direncini artırın.

*Tıkanan burnunuz için burun spreyi ya da buğuseptil kullanmak işe yarayacaktır.

*Bol bol bitki çayı tüketin; Ihlamur, adaçayı, kuşburnu, yeşil çay gibi.

*Bulunduğunuz havayı nemlendirin, bu size solunum kolaylığı sağlayacaktır.

*Tuzlu suyla beraber kaşıntı, tıkanıklık ve ağrıyı azaltmak için sık sık gargara yapın.

Romatizma Ağrısı Nasıl Geçer? Romatizma için Evde Yapılabilecek Tedaviler Romatizma Ağrısı Nasıl Geçer? Romatizma için Evde Yapılabilecek Tedaviler

*Bulaşıcı bir hastalık olan nezleye yakalandığınız vakit, kalabalık ortamlardan uzak durmanız önemlidir.

Bebekler için ise, emzirme dönemindeki bebeklerde emzirme sıklığı arttırılabilir. Hastalığın tedavisine yardımcı olur. Burnu temizlemek, bebeğin rahat nefes almasını sağlayacaktır. Banyo, burun tıkanıklığının azalmasını ve mukozanın nemli kalmasını sağlayacağından faydalıdır. Ateşin çok yüksek olduğu durumlarda 4 yaş üstü için ateş düşürücü kullanılabilir.


Nezleden korunma yolları

Beslenmenize özen gösterin; Nezleden korunmanın birinci yolu vücudu mikroplara karşı kuvvetlendirmek ve kalkanı sağlamlaştırmaktan geçer. Vücudun öncelikle ihtiyaç duyduğu vitamin, karbonhidrat, protein ve yağları düzenli ve yeterli alması önemlidir. Sebze ve meyveler metabolizmayı güçlendirir. Vitamin ilaçları yerine koyu yeşil, kırmızı ve sarı sebze ve meyveler tüketin. Bu sayede bağışıklık sistemi kuvvetlenen vücut, mikroplarla sonuna kadar savaşabilir.

Su içmeye dikkat edin; Yaz aylarında ihtiyaca binaen bol bol tükettiğimiz suya, kışın da devam etmeliyiz. Susuzluk hissetmesek dahi günde 2 litre su içmemiz, vücudun direncinin kırılmaması için önemlidir.

Ellenizi Yıkayın; Grip ve nezle virüsü dokunma ile geçer. Hatta bazı virüs türleri, çok uzun süre. telefon, bilgisayar klavyesi gibi yerlerde kalabilir. Ellerinizi sıklıkla yıkamanız iyi bir adım olacaktır.

Saunayı Kullanın; Haftada 2 kez saunaya girmek virüsleri büyük bir ölçüde vücuttan uzaklaştırır.

Bol harekete dikkat; vücudun direncini korumak için önemli olan bir diğer husus ise, harekettir. İmkan oldukça düzenli olarak spor yapmak vücudu zinde tutar.

Yeterli ve düzenli uyku şart; Düzenli uyku virüslerle savaşan hücreleri canlı tutar. Yorgun ve dinlenmemiş bir vücut mikroplara karşı savaşı kaybeder.

Mevsime göre giyinin; Gündüzleri ılık sabah ve akşam saatlerinde soğuk olan havada alternatiflerinizin olması önemlidir. Bulunduğunuz ortamın ısısına göre giyinmeniz önerilir.


Nezleye iyi gelen bitkisel tedaviler;

*Kaynamış 1 bardak suyun içine, 1 çay kaşığı tarçın atılır ve 10 dakika demlendirilir. Sıcak sıcak içilir. Bu tarçın kürü günde 2-3 defa uygulanır.

*Toz haline getirilen ıhlamurdan günde 3-5 kere, 1-4 gram kadar içilir.

*Çörekotu suyla ıslatılır ve kuruması beklenir. Kurutulduktan sonra çörek otu toz haline getirilir ve burna çekilir.

*5 dakika kadar kaynatılan lahana yapraklarının suyundan, günde 2-3 bardak içilir.

*1 bardak kadar suyun içine, 4 gram ayrık kökü atılır ve bu kökler 10 dakika kaynatılır. Ağzınızı yakmayacak sıcaklıkta içilir. Bu kürden günde 2-3 bardak içilmelidir.

 

Editör: Yüksel Aslan