Kışın beslenmenin 7 altın kuralı

Kış aylarında soğuk hava ve fiziksel aktivitenin azalması nedeniyle kilo alma riski artar. Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör, bu dönemde sağlıklı kalmanın yollarını ve beslenme önerilerini paylaştı.

Güngör, yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durmanın önemini vurgulayarak, "Kışın kapalı ortamlarda daha çok vakit geçiriliyor ve bu da sağlıksız besin tercihlerine yol açabiliyor" dedi.

Kış Aylarına Özel Beslenme Tavsiyeleri:

  1. Ev Yapımı Gıdalara Yer Verin: Katkı maddesi içermeyen ev yapımı turşu, tarhana, ve salça gibi geleneksel gıdalar kışın şifa deposu olabilir. Vücut ısısını korumak için günde en az 2-2.5 litre su içilmeli ve ıhlamur, adaçayı, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.

  2. Sağlıklı Yağ Tüketimi: Margarin gibi yüksek yağlı ürünlerden kaçınılmalı; bunun yerine zeytinyağı, tereyağı, ceviz, badem gibi sağlıklı yağ kaynakları yeterli porsiyonlarda tüketilmelidir.

  3. Sebze ve Meyve Tüketimini Artırın: Soğuk algınlığına karşı bağışıklığı desteklemek için A, C, D ve E vitamininden zengin sebze ve meyveler tüketilmeli. Günde en az 2 porsiyon meyve ve 3 porsiyon sebze tercih edilmelidir. Havuç, brokoli, karnabahar gibi sebzeler ile portakal, elma gibi meyveler ön planda olmalıdır.

  4. Balık Tüketimi: Beyin sağlığı ve D vitamini ihtiyacı için haftada 2-3 kez balık tüketmek faydalıdır. Balık, aynı zamanda omega-3 yağ asitleri ve çeşitli mineraller açısından zengindir.

  5. Şeker Tüketimine Dikkat: Basit karbonhidratlardan kaçınılmalı ve tam buğday ekmek, bulgur gibi kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir. Günlük şeker alımı, toplam enerji alımının yüzde 10'unu geçmemelidir.

  6. Kurubaklagilleri Unutmayın: Haftada 2-3 kez nohut, mercimek, kuru fasulye gibi baklagiller tüketilmeli; günlük 20-30 gram kadar ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişlere yer verilmelidir.

    KOAH Hastaları İçin Nilüfer'de Pilot Proje KOAH Hastaları İçin Nilüfer'de Pilot Proje
Editör: Ravza Aslan