Bursa, Osmanlı Devleti’nin şehircilik kimliğini oluşturmasının ilk örneğidir. Bir şehrin Osmanlı Şehri yapısına sahip olup olmadığı anlamanın tek yolu üç yapı taşını incelemektir. Osmanlı döneminde yeni şehirlerin hepsi bu yapı taşları ile başlamıştır ve bu yapıların etrafında yayılmaya başlamıştır.
Bursa’daki üç yapı Ulucami, Bedesten ve Kapan Han’dır. Günümüzde varlığını kaybetmiş Bursa Hanları arasında en önemli yere sahip olan Kapan Hanı’dır.
Varlığını Kaybetmiş Bursa Hanları Hangileridir?
Osmanlı arşiv kaynaklarından alınan verilere göre 16.ncı yüzyılda Bursa’da 50 civarında Han vardır. Bunların 9’u sağlam ve faal olan (İpek Hanı, Koza Hanı, Geyve Hanı, Tahıl Hanı, Bey Hanı, Pirinç Hanı, Tuz Pazarı Hanı, Hoca Tursun Hanı ve Issız Hanı), kalan 41 Han’dan 28’inin bilgisine ulaşmış, kalanın akıbeti bilinmemektedir.
Varlığını kaybetmiş Bursa Hanları arasında bazıları günümüzde tamamen yok olmuş, bazıları kısmen ayakta ya da restore edilmeyi beklemektedirler.
Ali Paşa Hanı
Hammeli Hanı
Bekir Bey Hanı
Çatal Han
Davut Paşa Hanı
Demir Hanı
Doğangözü Hanı
Eski-Yeni Han
Galle Hanı
Gümrük Hanı
İsa Bey (Fenari) Hanı
İsa Bey Hanı
Kapan Hanı
Kanberler Hanı
Kaplıca Hanı
Karaağaç Hanı
Karacabey Hanı
Katır Hanı
Kiremitçi Hanı
Kuşbazlar Hanı
Kütahya Hanı
Molla Hüsrev Hanı
Nilüfer Hanı
Nalburlar Hanı
Sarraf Hanı
Şerefüddin Paşa Hanı
Tahtakale Hanı
Yoğurt Hanı
Bu hanların bir kısmı afetlere dayanamayıp yıkılmış olsa da büyük bölümü Cumhuriyet döneminde çeşitli sebeplerle yıktırılmıştır.