Dünya

Türk Askerinin Libya'ya Gitmesini Öngören Tezkereye Birçok Ülke Tepki Gösterdi!

Türkiye'nin Libya ile imzalamış olduğu anlaşma sonrası birçok ülke tepki vermişti. TBMM'de kabul edilen ve Türk Askerinin Libya'ya gitmesini öngören tezkere sonrası birçok ülke konuya ilişkin açıklama yaptı. Yabancı ülkelerin vermiş olduğu tepkiler şöyle;

Abone Ol

RUSYA

Rusya Devlet Duması Uluslararası İşler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin tezkerenin Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) kabul edilmesinin "endişe verici" olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Duması Uluslararası İşler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin tezkerenin Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) kabul edilmesinin "endişe verici" olduğunu söyledi.

Slutskiy, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin tezkerenin TBMM'de kabul edilmesiyle ilgili Rus basınına açıklamada bulundu.

Trablus'un talebi doğrultusunda Libya'ya asker göndermenin krizi daha da derinleştirebileceğini ve karmaşık hale getireceğini öne süren Slutskiy, "Türk Parlamentosunun kararı endişe verici" ifadesini kullandı.  

Rusya'nın daima Libya'daki krizin siyasi ve diplomatik yollardan çözümünü savunduğunu kaydeden Slutskiy, askeri müdahalenin kesinlikle en iyi çözüm olmadığını belirtti.

Slutskiy, “Türkiye meclisinin kararı şahsen bende tedirginliğe yol açıyor. Trablus’un isteği üzerine Türk askerlerinin Libya’ya gönderilmesi krizi daha da ağırlaştırabilir ve durumu karmaşık hale getirebilir” ifadelerini kullandı.

Slutskiy, Birleşmiş Milletler’in (BM) ara buluculuğu ve tüm uluslararası toplumun çabalarıyla Libya'daki krizi çözmek için barışçıl yollar aramaya devam edilmesi gerektiğini vurguladı.

"Dış müdahale ne kadar sürerse sonuçları o kadar ağır olur"

Rusya Liberal Demokrat Parti (LDPR) lideri Vladimir Jirinovskiy de TBMM'nin Libya tezkeresini kabul etmesine ilişkin yorum yaptı.

Telegram hesabından değerlendirmede bulunan Jirinovskiy, "Türk meclisinin Libya’ya asker gönderme kararı hatadır. Bu krize dış müdahale ne kadar çok olursa o kadar uzun sürer, savaş o kadar kanlı ve acımasız olur, sonuçları o kadar ağır olur" ifadelerini kullandı.

Jirinovskiy, "Bunun örneğini daha önce Irak, Suriye ve yine 2011’de Libya’da gördük" diye ekledi.


AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ

ABD Başkanı Donald Trump'ın yaptığı telefon görüşmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Libya'ya "yabancı müdahale" konusunda uyardığı bildirildi.

Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilmesinin ardından, Beyaz Saray'dan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesiyle ilgili açıklama yapıldı.

Beyaz Saray açıklamasında Başkan Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Libya'ya herhangi bir "yabancı müdahale olmaması" konusunda uyardığı ve Libya'ya herhangi bir yabancı müdahalenin ülkedeki durumu daha da karmaşık hale getireceğini söylediği aktarıldı. Görüşmede ayrıca iki liderin İdlib'de tansiyonun düşürülmesi ve sivillerin korunmasının gerekliliği konusunda hemfikir oldukları belirtildi.

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada ise Trump ve Erdoğan'ın görüşmede, ikili meselelerin yanı sıra Libya ve Suriye'deki son durum başta olmak üzere bölgesel gelişmeleri ele aldığı belirtildi.


AVRUPA BİRLİĞİ

Avrupa Birliği (AB), Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin tezkerenin Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) kabul edilmesinin "endişe verici" olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği (AB), Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin tezkerenin Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) kabul edilmesinin "endişe verici" olduğunu söyledi.

AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, yaptığı yazılı açıklamada, Libya krizine askeri yollardan çözüm bulunamayacağını belirterek, sahada çatışan taraflara destek vermenin ülkenin ve bölgenin istikrarsızlaşmasından öte bir fayda sağlamayacağı değerlendirmesinde bulundu.

Açıklamada, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin tezkerenin TBMM'de kabul edilmesinin endişe verici olduğu öne sürüldü.

Tüm uluslararası aktörlerin, Birleşmiş Milletler (BM) silah ambargosuna, BM'nin çabalarına ve Berlin sürecine tam saygı duyması gerektiği belirtilen açıklamada, bunların Libya'da barışa giden tek yol olduğu ifade edildi.


YUNANİSTAN, İSRAİL ve GÜNEY KIBRIS

Trablus hükümetine destek için Libya'ya asker gönderilmesine yeşil ışık yakan Türkiye'ye Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs'tan tepki geldi.

Üç ülke yayınladığı ortak bildiride Türkiye'nin Libya'da birliklerini konuşlandırmasına izin veren tasarının Kuzey Afrika ülkesinin iç savaşında tehlikeli bir büyümeye neden olacağı ve bölgedeki istikrarı ciddi şekilde tehdit edeceği belirtildi.

Tezkerenin Birleşmiş Milletler güvenlik konseyi kararının net bir ihlali olduğunun altını çizen Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades Türkiye'nin bu kararla uluslararası toplumun Libya savaşına barışçıl ve siyasi bir çözüm bulma çabasını ciddi şekilde baltaladığını açıkladı.

Geçerlilik süresi bir yıl olacak teskere ile Ankara ile Trablus arasında daha fazla askeri işbirliğinin önünü açılmış oldu. Türkiye böylece Libya'da Trablus hükümetini savunmak için aktif olarak sahada yer alabilecek.

Ankara'nın tezkere adımı, 29 Kasım'da Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile imzalanan güvenlik ve işbirliği mutabakatının Trablus tarafından hayata geçirilmesinin ardından geldi.

İki ülke arasında "deniz sınırını" belirleyen anlaşamaya başta Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum yönetimi karşı çıkmış, Atina yönetimi Libya'nın Yunanistan Büyükelçisini sınır dışı etmişti.

{ "vars": { "account": "UA-210886015-2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }