Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu çerçevesinde düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, barışın sürdürülebilirliği için yenilikçi yöntemlere ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Fidan, "Barışı sürdürmek için aynı eski yöntemleri denemeye devam edemeyiz ve farklı bir sonuç bekleyemeyiz" dedi.

Fidan, BM'nin mevcut yapısının küresel sorunlara yeterli yanıt veremediğini ifade ederek, kapsamlı bir reform çağrısında bulundu. "Dönemimiz sürekli dönüşüm, belirsizlikler ve derinleşen bölünmeler çağıdır. Bu çerçevede, barışı sağlama çabalarının eski yöntemlerle sonuç vermeyeceği açıktır," şeklinde konuştu.

Güneydoğu Asya'da Şiddetli Yağışlar Felakete Dönüştü Güneydoğu Asya'da Şiddetli Yağışlar Felakete Dönüştü

Güvenlik Konseyi'nin veto yetkisinin sınırlandırılması gerektiğini savunan Bakan Fidan, "Daimi üye sayısının ya da veto yetkisine sahip ülke sayısının arttırılması, mevcut sorunları daha da kötüleştirecektir," diye ekledi.

Daha etkili diplomasi ve arabuluculuk yöntemlerinin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Fidan, "Gazze'deki insani kriz, uluslararası toplum için bir uyanış çağrısı teşkil etmelidir. Filistinli kardeşlerimizi açlığa ve katliama mahkum etmeyeceğiz ve sessiz kalmayacağız," dedi.

Fidan, Türkiye'nin BM reformuna destek vermeye hazır olduğunu belirterek, "Tam teşekküllü, işlevsel bir Filistin devleti, Orta Doğu'da barışı sağlamanın tek yoludur," ifadelerini kullandı. Ayrıca, uluslararası finansal mimari ve ticaret sisteminde reform çağrısında bulunarak, bu reformların sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmayı hızlandıracağını vurguladı.

Bakan Fidan, Türkiye'nin bu süreçte aktif katkı vermeye devam edeceğini belirtti.

Editör: Yüksel Aslan