Rusya'nın Ukraynalı askerlere Mauripol şehrini bir an önce terk etmeleri için ultimatom vermesi, savaşta yeni bir evreye girilmiş olabileceğine yönelik endişeleri artırdı.
Brent petrol varil fiyatı tedarik sıkıntılarının baş gösterebileceği korkusuyla yükselirken, iki ülke arasında devam eden müzakereler ise varlık fiyatlarındaki aşağı yönlü baskıyı törpülüyor.
Amerika başta olmak üzere, ülkelerin savaşa dair diplomasi ve yaptırım adımları gündemin odağındaki yerini koruyor. Amerikan Başkanı Joe Biden, Rusya-Ukrayna savaşı gündemiyle çarşamba günü Brüksel'e gidecek ve perşembe günü NATO zirvesine, G7 zirvesine ve Avrupa Konseyinin zirvesine katılacak. Joe Biden, NATO liderleriyle yapılacak zirveden sonra Polonya'yı ziyaret edecek.
Kovid-19 salgınında özellikle Çin'de artan vaka sayıları ve ülkede bir yıl aradan sonra Kovid-19 nedeniyle bir kişinin yaşamını yitirmesi endişeleri canlı tutuyor.
Analistler, hafta boyunca savaş bölgesinden gelecek haber akışının varlık fiyatlarında oynaklığı artırabileceğine dikkati çekerek, yatırımcıların temkinli davranmasının faydalı olabileceğini söyledi.
Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın konuşmasının yakından takip edileceğini aktaran analistler, Jerome Powell'ın konuşmasında Fed'in gelecek dönemdeki faiz kararları ve bilanço küçültmede takip edeceği yola dair ipuçları aranacağını dile getirdi.
Tahvil piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in gelecek toplantıda yüzde 56 ihtimalle 50 baz puan ve yüzde 44 ihtimalle 75 baz puan faiz artışına gideceği tahmin ediliyor.
Söz konusu gelişmeler emtia fiyatlarında yükseliş eğilimini beraberinde getirirken, altının ons fiyatı yeni haftaya önceki kapanışın yüzde 0,3 üzerinde 1.927 dolardan, Brent petrolün varili yüzde 2,5 artışla 109 dolardan başladı.
Cuma günü, New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 1,17, Nasdaq endeksi yüzde 2,05 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,80 değer kazandı. Amerika'da endeks vadeli işlem kontratları yeni haftanın ilk işlem gününe düşüşle başladı.
Avrupa tarafında gözler Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın bugün ve yarın yapacağı konuşmalara çevrildi.
Analistler, bölgede artan enflasyona yönelik atılacak adımların artan jeopolitik risklerle birlikte ötelenmiş olabileceğine dikkati çekerek, Lagarde'ın para politikasına yönelik sözle yönlendirmelerinin fiyatlamalar açısından önemli olacağını söyledi.
Geçen hafta açıklanan makroekonomik verilere göre, Avro Bölgesi'nde enflasyon enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle şubat ayında yıllık bazda yüzde 5,9 ile tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.
Avro/dolar paritesi bu gelişmelerle geçen hafta yüzde 1,3 değer kazanarak 1,1061'e çıkmasından sonra yeni haftaya yüzde 0,2 düşüşle 1,1040 seviyesinden başladı.
Cuma günü, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,17, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,26, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,41 değer kazanırken, Fransa'da CAC 40 endeksi yatay seyretti. Avrupa endeksleri bugün vadeli işlemlere ise satış ağırlıklı bir seyirle başladı.
Asya pay piyasalarında Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) politikalarının yeteri kadar destekleyici olmaması risk iştahının düşük seyretmesine neden oluyor.
PBoC bugün 1 yıllık borçlanma oranını yüzde 3,7 ve 5 yıllık borçlanma oranını yüzde 4,6'da sabit tuttu.
Analistler, Çin'deki Kovid-19 salgını ile alakalı gelişmelerin takip edildiğini belirterek, özellikle emtia fiyatlarındaki artışın Asya ekonomilerini olumsuz etkileyebileceği endişesinin pay piyasalarını baskılamaya devam edebileceğini söyledi.
Bu gelişmelerle, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,35, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,10 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,80 değer kaybetti. Japonya'da bugün resmi tatil nedeniyle piyasalarda işlem gerçekleştirilmiyor.
Yurt içinde, geçen haftanın son işlem gününde BIST 100 endeksi yüzde 0,50 değer kazanarak 2.144,26 puana çıkarken, tarihin en yüksek haftalık kapanışını yaptı.
Dolar/TL cuma günü yüzde 0,74 artışla 14,8105’ten kapanmasından sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 14,8080 seviyesinde işlem görüyor.
Bugünün veri gündeminde Almanya'da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve Amerika'da Chigago Fed ulusal aktivite endeksinin öne çıktığını dile getiren analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.170 seviyesinin direnç, 2.090 puanın destek konumunda bulunduğunu söyledi.