Piyasa araştırma şirketi Airfinity'nin derlediği verilere göre, Çinli Sinopharm, Sinovac ve CanSino firmaların ürettiği aşılardan, satış ve hibe yoluyla ihraç edilenlerin sayısı, 2022 yılın ilk çeyreğinde, 2021 yılın son çeyreğine göre yüzde 83,8 azaldı.

Dr. Benli: Sepsis Bilinç Eksikliği Ölümleri Artırıyor Dr. Benli: Sepsis Bilinç Eksikliği Ölümleri Artırıyor

thumbs_b_c_0af080e82a59571ce3494d640bd216f5

Geçen yıl ekim ayı , kasım ayı ve aralık aylarında toplam 614,2 milyon doz aşı ihraç edilirken bu yıl ocak, şubat ve mart aylarında 99 milyon doz aşı yurt dışına gönderildi.

Aşı ihracatı, Kasım 2021 yılında 235,4 milyon doz ile tepe noktasına ulaşırken Mart 2022 yılında 11,5 milyon doza kadar indi.

Çinli şirketler bu dönemde en büyük aşı ihracatçısı konumlarını kaybederken Amerikalı'lı Pfizer ve Moderna ile İngiltere-İsveç ortaklığı AstraZenaca'nın ürettiği aşılar Çin menşeili aşıları geride bıraktı.

UNICEF verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde düşük ve orta gelirli ülkelere 223,3 milyon doz aşı gönderen Pfizer, en büyük tedarikçi konumunda bulunuyor.

Çin'in aşı ihracatının azalmasında, Omicron varyantının dünyada yayılmasıyla Sinopharm ve Sinovac'ın geliştirdiği inaktif aşılar ile Cansino'nun geliştirdiği viral vektör aşısının virüse karşı etkililiğine dair kuşkuların artması ve Pfizer ile Moderna'nın mesajcı Ribo Nükleik Asit (mRNA) temelli aşıları ile AstraZeneca'nın viral vektör aşısının daha çok tercih edilmesinden kaynaklandığı tahmin ediliyor.