Lens, gözlük görevi görür. Gözle direk temasa geçtiği için gözlükten tehlikeli bir araçtır. Gözü tedavi etmez, o an ki görme probleminin normale dönmesini sağlar. Çocuklar ve yaşlılar için daha tehlikeli olabilir. Yetişkinlerin daha dikkatli kullanacağını temel alınırsa, doktor kontrolünde lens takabilirler.
Lens kullanmaya başlamadan önce gözler kontrol edilmelidir. Sadece görüntü amaçlı takılan numarasız lensler içinde doktora gitmek, gözün hassasiyeti hakkında bilgi almak avantajlı olacaktır. Onum dışında gözde miyop, hipermetrop, astigmat gibi bozuklukları olan kişiler numarasına uygun lens alabilir. Göz muayenesi sırasında gözdeki kirpikler, göz kapakçıkları incelenir ve hassasiyeti kontrol edilir. Alerjik göz problemi olan kişilerin lens kullanması önerilmez. Lens, göz kuruluğu yapacağından normalde gözü kuru kişilerce kullanılmamalıdır.
Gözlük kullanmaktan rahatsız olan kişiler lens tercih etmektedir. Genellikle bilgisayar önü işi olanlar, kitaba veya yakın nesnelere odaklanmada sorun yaşayanlar lens kullandıklarında daha rahat ettiklerini söylerler. Yalnız lensler çok bakım ister. Kullanacak olan kişiler bunum bilincinde olmalıdır. Eğer lens mikrop kaparsa, temizlenmeden göze takılırsa, gözde bir takım rahatsızlıklar oluşabilir. Ayrıca yanlış büyülükte lens takmak gözü olumsuz etkileyecektir. Reçetesiz lens almak bu açıdan tehlikelidir. Göz doktoru muayenede göz çapını belirler ve reçeteye yazar.
Diyabet rahatsızlığı olan kişilerin hemen enfeksiyon kapma tehlikesi vardır. Lens kullanmak bu nedenle zararlı olacaktır. Doktor ve uzmanlar net bir şekilde kullanılmaz dememişlerdir. Sürekli tozlu ve kirli ortamlarda bulunan kişiler lensin temizliğine dikkat etseler dahi gözlerini korumak konusunda zorlanacakları açıktır.
Lenslerin bazıları UV ışınlarını önleyici etkilere sahiptir. Dış mekanlarda lens kullanılması gözlükten daha çok olumlu etki yaratır. Gözlük numarası çok büyük olan, rahat bir şekilde gözlük takamayan kişiler lens ile daha konforlu yaşayacaklardır.