Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından, Kısakürek'in Eyüpsultan Mezarlığı'ndaki kabri başında düzenlenen anma programına, edebiyatçı ve yazarların yanı sıra Hacı Osman Torun İmam Hatip Lisesi öğrencileri de katıldı.
Kur'an-ı Kerim tilaveti ve dualarla başlayan programda konuşma yapan eğitimci-yazar Muzaffer Doğan, Necip Fazıl'ın yolundan yürüyenler ve davasına dost olanlar olarak kabri başında toplandıklarını söyledi.
Kısakürek'in vefatının 40. yılı olduğuna dikkati çeken Doğan, "Üstad, Büyük Doğu davası için yarım asır mücadele etti. Geçtiğimiz hafta da burada Necip Fazıl ile aynı kabristanda bulunan Salih Mirzabeyoğlu'nun vefat yıl dönümüydü. Necip Fazıl'ın davası için 17 yıl zindanda kalan Mirzabeyoğlu'nu da bu vesileyle anmış olalım. Allah her ikisine de rahmet etsin." dedi.
- "Necip Fazıl aksiyoner bir mütefekkirdir"
Rusya İslam Üniversitesi Türkiye Temsilcisi Cafer Sadık Özlevent, Necip Fazıl'ı çok küçük yaşlarda tanıma fırsatı bulduğunu belirterek "MTTB'de üstadın faaliyetleri için koşturduk. Üstad ile yaşama, birlikte mücadele edebilme fırsatını buldum. Bugün vefatı sebebiyle andığımız üstadın yarın da doğum günü. Bu vesileyle Allah'tan rahmet diliyorum." diye konuştu.
Baran Dergisi Yayın Kurulu Üyesi Kazım Albay ise her sene Kısakürek'i anma ve 'Büyük Doğu' ideolojisini hayata geçirme şuuruyla hareket ettiklerini kaydetti.
Kısakürek'in vefat yıl dönümü olduğuna işaret eden Albay, "Necip Fazıl çağımızda Müslümanların ıstırabını derinden duymuş ve onlara kurtuluş reçetesini sunmuş aksiyoner bir mütefekkirdir. İslam'a davet için cemiyet meydanına atılmış 'Durun kalabalıklar bu cadde çıkmaz sokak!' demiştir. Batıcı anlayışı kritik ederek Büyük Doğu ismiyle ideolojisini ortaya koymuştur." değerlendirmesini yaptı.
Konuşmaların ardından programa katılan öğrenciler Necip Fazıl'ın "Sakarya Türküsü" adlı şiirini okudu.