Ekonomi

Türkiye'nin tahvil faizlerindeki düşüş sürüyor

Dünya genelinde artan resesyon kaygıları ve enflasyonist endişelerle merkez bankalarının agresif para politikalarını sürdüreceği beklentileri.

Abone Ol

Küresel çapta devam eden risklere karşın yurt içi varlıklar pozitif ayrışmasını devam ederken, tahvil piyasasına artan yoğun ilgiyle Türkiye'de 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 11,76 ile Haziran 2020 yılından beri en düşük seviyeye geriledi.

Yurt içinde uygulanan destekleyici para politikası ve ekonomi yönetiminin aldığı tedbirler ile tahvil piyasasına ilgi devam ediyor. Bu kapsamda Türkiye'de 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi, mart ayından beri içinde bulunduğu düşüş trendi devam ediyor.

Mart ayında yüzde 28,56'yı gören uzun vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi, bu süreçten sonra düşüş trendine girmişti. Peş peşe 5'inci ayı düşüşle kapatan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi, bugün yüzde 11,76 ile Haziran 2020 yılından beri en düşük seviyeyi gördü.

Kısa vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi haziran ayında yüzde 28,28 ile gördüğü yılın en yüksek seviyesinden düşüşe geçerek bugün yüzde 13,72'e kadar geriledi. Kısa vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi Kasım 2020 yılından beri en düşük seviyeyi gördü.

Yıl başından beri bakıldığında; Türkiye'de en uzun vadeli tahvilin bileşik faizinde 13 puanlık, kısa vadeli gösterge tahvilin bileşik faizinde 10 puanlık düşüş yaşandı.

Analistler, küresel çapta salgın ve savaş gibi süregelen risklere ilave olarak enflasyonist kaygıların da devam ettiği belirterek, bu gelişmelerle dünya genelinde tahvil faizlerinin yükselişe geçtiğini söyledi.

Amerika'nın 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,35 ile 16 Haziran'da , İngiltere'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,11 ile Temmuz 2011 yılından beri en yüksek seviyeyi gördü.

Türkiye özelinde TL varlıklara ilginin devam ettiğini belirten analistler, tahvil faizlerindeki düşüşün özellikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın son toplantısında politika faizini 100 baz puan düşürmesi ve açıklanan makro ihtiyati tedbirlerle bankacılık sektörünün artan tahvil talebinin etkili olduğunu söyledi.

{ "vars": { "account": "UA-210886015-2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }