Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye ve Cezayir iş dünyasını daha fazla ticaret hedefiyle İstanbul’da bir araya getirdi. Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, DEİK Başkanı Nail Olpak, Cezayir Ticaret ve Sanayi Odası (CACI) Başkanı Tayeb Chebab, DEİK/Türkiye-Cezayir İş Konseyi Başkanı Mesut Toprak, Cezayir-Türkiye İş Konseyi Başkanı Djellal Serandi ve iş insanlarının katılımıyla gerçekleşen Türkiye-Cezayir İş ve Yatırım Forumu’nda, DEİK’in ev sahipliğinde düzenlenen ikili iş görüşmelerinde karşılıklı ticaret ve yatırım fırsatları ele alındı.

Türk iş insanlarına yatırım çağrısında bulunan Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, “Kardeşim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile önceki gün Ankara’da bir dizi anlaşmaya imza attık. Bu anlaşmalar, iki ülke iş insanlarımız için çok önemli. Biz 60 yıldır dost ve kardeş olan iki ülkeyiz. Cezayir olarak ticaret ve yatırım alanlarında Türkiye ile her şeye açığız. Tarım, tekstil, makine ve diğer tüm sektörlerde iş birliğimizi artırmak istiyoruz. Diplomatik ilişkilerimizi en üst seviyeye taşırken, ticarette de yatırımcıları koruyacak yeni ufuklar açıyoruz. Artık Türk iş insanları için yeni bir Cezayir’den söz ediyoruz. Şeffaf ve helal kazancın, alın terinin korunduğu bir Cezayir olarak yanınızdayız. Cezayir ile Türkiye birlikte kazansınlar ve ekonomik entegrasyonu tamamlayalım istiyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yatırımlıların korunması ve devamlılığı için yeni kanuni zemini süratle oluşturuyoruz. Cezayir büyük bir atılım içerisinde ve ekonomisi oldukça iyi seviyede. Savunma sanayi, denizcilik, tarım ve gıda gibi alanlarda birlikte çalışabiliriz. Bu konuda iş insanlarımız yatırım isterlerse de bütün kolaylıkları sağlayacağız. Türk iş insanlarını Cezayir’e yatırım yapmaya davet ediyorum. Gelin yatırım yapın” dedi.

OKTAY: "CEZAYİR'İ BİR PAZAR OLARAK DEĞİL, BÖLGEDEKİ EN ÖNEMLİ TİCARET VE ÜRETİM ORTAKLARIMIZDAN BİRİ OLARAK GÖRÜYORUZ"

Türkiye’nin tüm yatırımcılar için güvenilir ve dayanıklı bir üs olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Ülkemize 17 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleştirilen bu ziyaret ile ikili ilişkilerimiz yeni ve verimli bir safhaya geçiyor. İlk toplantısı son derece başarılı bir şekilde gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi, kazan kazan temelinde sürdürülebilir iş birliklerine temel teşkil ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın vurguladığı gibi, ‘Türkiye’ye güvenip yatırım yapan hiç kimse pişman olmaz’. Öte yandan, 2053 yılı net sıfır emisyon hedefimiz ve yeşil dönüşüm vizyonumuz doğrultusunda, yeşil finansman ekosistemi oluşturma gayreti içerisindeyiz. Bu konuda tüm ilgili kurumlarımız kendi alanlarında gerekli altyapının güçlü bir şekilde oluşturulmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyorlar. Tüm yatırımcılar için güvenilir ve dayanıklı bir üs teşkil eden Türkiye ve itibarıyla nam salmış iş insanlarımız, Cezayir ile yeni iş birlikleri için önemli potansiyele sahip.

Biz Cezayir’i bir pazar olarak değil, bölgedeki en önemli ticaret ve üretim ortaklarımızdan biri olarak görüyoruz. Cezayir’in Mağrip bölgesinde ve Afrika kıtasında barış ve huzurun tesisi ve korunmasında kilit öneme sahip olduğu bilincindeyiz. İlk olarak 9 yıl aradan sonra geçtiğimiz kasım ayında gerçekleştirilen Karma Ekonomik Komisyon Toplantısında gündeme gelmiş ve dün heyetler arası görüşmelerde değerlendirilen, ‘Geniş ürün yelpazesine sahip Tercihli Ticaret Anlaşması (TTA)’ hazırlıklarının tamamlanması, Organize Sanayi Bölgeleri konusunda tecrübe paylaşımının en kısa sürede gerçekleştirilmesi, ‘Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması (YKTK)’ taslağının kısa sürede sonuçlandırılması, e-Devlet, siber güvenlik, akıllı şehirler gibi bilişim projelerinde ortak çalışmalar yapılması, süreçleri tamamlandığında işbirliklerimizin seyri şüphesiz daha da derinleşecektir” diye konuştu. 

OLPAK: "DEİK'İN TİCARİ DİPLOMASİDEKİ NETWORKÜMÜZÜ CEZAYİRLİ DOSTLARIMIZI AÇMAYA HAZIRIZ"

Cezayir'in, ekonomisini çeşitlendirmek ve özel sektörünü güçlendirmek istediğini bildiklerini vurgulayan DEİK Başkanı Nail Olpak; “Bu noktada, hem Cezayir’deki yatırımlarımızın artırılması hem de Cezayirli şirketlerin ülkemize yatırımları önemli. 2020 yılının Ocak ayında Cumhurbaşkanımızın ziyareti vesilesiyle Cezayir’deki İş Forumunda birlikteydik. Dün de Ankara’daydık, Türkiye ve Cezayir arasında imzalanan anlaşmaların da hayırlı olmasını diliyorum. Türk müteahhitlik sektörü Cezayir'de 20 milyar dolar tutarında proje gerçekleştirdi. Önümüzde de geçtiğimiz yılı gayet başarılı şekilde kapatmamızın haricinde 10 milyar dolarlık bir ikili ticaret hacmi hedefi var. Bunu da gerçekleştirmek şu an bu salonda bulunan iş dünyamıza düşüyor. Bu süreçte önümüzü açacağını düşündüğüm 3 önemli hususu paylaşmak istiyorum. Türk iş insanlarına uzun süreli vize alımının kolaylaştırılması çok önemli bir husus. Bankacılık alanında, iki ülke bankalarının iş birliğinin teşvik edilmesi de iş dünyasının önünü daha fazla açacaktır. Bir hususu da ilave etmek isterim. Bilgi ve networkun özellikle günümüz dünyasında ne kadar önemli olduğu malum. 45'i Afrika'da olan tüm dünyaya yayılmış 148 İş Konseyimize ait tüm networkumüzü, DEİK olarak dostlarımıza açmaya her zaman hazırız. İki kardeş ülkenin iş insanları olarak, kalplerimiz her daim tek noktada buluşuyor, ticaret ile yatırım ilişkilerimizi geliştirmek için önümüzde bir engel tanımıyoruz” dedi. 

Cezayir Ticaret ve Sanayi Odası (CACI) Başkanı Tayeb Chebab ise, istikrar ve güvenlikle birlikte Cezayir'in artık yatırımlar için çok uygun bir yer olduğunu belirterek, iş birliğinin koordineli bir şekilde geliştirmenin önemli olduğunu söyledi. Dünyada siyasi ve ekonomik yönden büyük değişiklikler yaşandığını vurgulayan Chebab, “Her iki ülkenin yetkilileri bize çok büyük olanaklar sağlıyor. Burada önemli olan bunları hayata geçirmek ve ortaklık kurmak” dedi.

TOPRAK: "BAŞTA ENERJİ VE MADENCİLİK OLMAK ÜZERE TÜM SANAYİ KOLLARINDA İŞ BİRLİĞİNİ ÖNEMSİYORUZ"

DEİK/Türkiye-Cezayir İş Konseyi Başkanı Mesut Toprak ise, iş dünyası olarak bu tür üst düzey ziyaretleri ve iş forumlarını oldukça önemsediklerini söyleyerek, "Bu sayede hem kendimizi anlatabiliyoruz, sizlere sorunlarımızı aktarabiliyoruz hem de sizlerin vereceği ve iş dünyasının önünü açacağını düşündüğümüz mesajları ilk elden duyabiliyoruz. Bugün gerçekleştirdiğimiz bu toplantıya 150 Türk, 146 Cezayirli iş insanı katılım sağlıyor. Konuşmalar sonrasında iki ülke iş insanları arasında görüşmeler gerçekleştirilecek. Türk iş dünyası olarak, Cezayir ile başta enerji ve madencilik olmak üzere tüm sanayi kollarında iş birliğini önemsiyoruz. İki ülkenin ticaretinde büyük sinerji yaratacağımıza inanıyoruz” dedi. 

2025 te Ehliyete Zam Harç Ücretleri Ne Kadar Artacak 2025 te Ehliyete Zam Harç Ücretleri Ne Kadar Artacak

Cezayir-Türkiye İş Konseyi Başkanı Djellal Serandi ise, iki ülke ticaret hacminin salgına rağmen 5 milyar dolar olduğunu belirterek, "Bu aslında iki ülkenin potansiyeline göre az. Cezayir'de 1.400 Türk firması var. Cezayir, Türkiye'nin Afrika'daki 2. büyük ortağı. Türkiye'nin 4. büyük doğal gaz tedarikçisiyiz. Bunları büyük düzeyde gerçekleştiriyoruz. İmar konusunda Türkiye'nin konumu çok iyi. Buradan Cumhurbaşkanımıza ve bakanlarımıza yeni yatırım yasası için teşekkür ediyorum. Çünkü yatırımcılara büyük kolaylıklar getirdi” dedi. 

Forumun açılış konuşmalarının ardından Türk ve Cezayirli iş insanlarının katılımıyla gerçekleştirilen ikili iş görüşmelerinde karşılıklı ticaret ve yatırım fırsatları ele alındı.  Türkiye-Cezayir İş ve Yatırım Forumu Tay Grup, Tosyalı Holding, Dekinsan, Hayat Holding, Makyol İnşaat, Aksa Jeneratör, Albaraka ve Mapa İnşaat sponsorluğunda gerçekleştirildi.

Kaynak: igf