Merkez Süleymanpaşa ilçesindeki okulun kampüsünde gerçekleştirilen açılış töreni, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
Öğrencilerden oluşan koronun müzik dinletisi sunmasının ardından TED okulları tanıtım videosu gösterildi.
Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu Üyesi ve TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, törende yaptığı konuşmada, Tekirdağ'da açılan okulla Türkiye'de 45 noktada TED'in eğitim meşalesinin yandığını söyledi.
- "Afet bölgelerine yardımlarımız sürüyor"
Eğitime ve çocuklara her zaman önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Pehlivanoğlu, "Okullarımızda insan yetiştirmeye çalışıyoruz, diploma vermeye değil. Değerleri, inancı ve kültürü olmayan bir toplum yaşamaz ama Cumhuriyet ilkelerine sahip çıkmayan bir toplum da şahlanamaz. Bunlar bir bütündür, bunlar bu milletin özüdür, bu milletin geleceğidir." dedi.
Pehlivanoğlu, TED olarak her afette bölgede olduklarını aktararak, deprem sonrası da insanları yalnız bırakmadıklarını dile getirdi.
Bazı insanların afetler sonrası insanları yalnızlığa terk ettiğini belirten Pehlivanoğlu, "Biz Soma'daki, Elazığ'daki evlatlarımızı hala okutuyoruz, üniversite sonuna kadar okutuyoruz. Bu depremde de herkes gibi, hepiniz gibi elimizden geldiğince yardım ettik. 1.500 misafir öğrencimizi deprem bölgesinden okullarımıza aldık. Ayrıca, üniversitemize de 100'e yakın öğrenci aldık. Bütün bunların dışında deprem bölgesinde yetim kalmış anaokulundan lise sona kadar 8 yıl ortalamayla şu anda 840 öğrencideyiz, 1.000'e çıkacağız." diye konuştu.
- "Eğitim bir millet ödevidir"
Selçuk Pehlivanoğlu, öğrencilere burs vermenin dışında, yüzlerce psikolog ve psikiyatrik danışmanla, gönüllü danışmanlarla akademik, sosyal ve psikolojik mali destek programı da uyguladıklarını aktardı.
Eğitimin hiçbir siyasetin, grubun tatmin alanı olmadığını, eğitim bir millet ödevi olduğunu dile getiren Pehlivanoğlu, şunları kaydetti:
"Bizim simgemiz meşaledir, bizim meşalemizin diğer meşalelerden tek bir farkı vardır. Bütün meşaleler petrol ürünleri ile yanar, TED'in meşalesi gönül yağıyla yanar. Umuyorum ki biz eğitimciler evlatlarımıza sahip çıkarak bu vatan için hayatını vermiş olan şehitlerimize haklarını helal ettirmeyi başarabiliriz. İşte bu toprak, bu bayrak, bu vatan o zaman önder bir ülke olabilir.
Umuyorum ki evlatlarımızla beraber koltuk sevdasıyla değil, vatan bilinciyle eğitimi dizayn ederiz. Eğitimin bir bütün olduğunu, eğitimin hep beraber yapılması gerektiğini, eğitimin bir sosyal mutabakatla gerçekleştirilmesi gerektiğini bilmek mecburiyetindeyiz. Marifet üniversite mezunu yapmak değil, marifetin insan yetiştirmek olduğunu her zaman anlamalıyız."
Programda, İl Milli Eğitim Müdür Vekili İlhan Koçer, TED Tekirdağ Koleji Kurucu Müdürü Dilek Gül Güleryüz ve TED Tekirdağ Koleji Kurucusu Savaş Bostancı da konuşma yaptı.