Bu olay İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa'da yaşanan en büyük insanlık dramı olarak kabul ediliyor. Yaşanan olayda en az 8 bin 372 Boşnak sivil katledilirken, bugün Srebrenitsa soykırımının 33 kurbanı daha toprağa verildi.
Düzenlenen törene Türkiye'yi temsilen Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile milletvekillerinin de aralarında bulunduğu heyet cenaze ve anma törenine katıldı. Törene ayrıca, Bosna’daki uluslarası kurumların temsilcileri, siyasiler, diplomatlar, din adamları ile ülke içi ve dışından binlerce insan katılım sağladı.
Törene katılan konuklar, eski akü fabrikasındaki anma töreni sonrası cenaze namazının kılındığı Potoçari Anıt Mezarlığı'na geldi ve konuklar soykırım anıtına çiçek bıraktı, dua etti.
Daha sonra öğle namazına müteakip 33 soykırım kurbanı için cenaze namazı kılındı. Namazı kıldıran Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazoviç, Srebrenitsa'da yaşanan bu hadisenin bir daha hiçbir yerde, hiç kimsenin yaşamaması temennisinde bulunarak, yapılan dua sonrası birer birer isimleri okunan 33 soykırım kurbanının cenazeleri, mezarlarına taşınarak toprağa verildi. Defin sırasında hüzünlü anlar yaşandı.
Bugün yapılan definlerle beraber Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnedilen kurbanların sayısı 6 bin 643'e yükselmiş oldu. Bugün defnedilen 33 kurban arasında en genç 16 yaşındayken öldürülen Osman Cvrk, en yaşlı ise 82 yaşında öldürülen Saha Cvrk oldu.
Soykırım kurbanlarından bugün defnedilen kurbanların isimleri ise şu şekilde:
Mevlid Bektic, Nedzad Bajraktarevic, Bajro Salkic, Muradif Husic, Semso Purkovic, Kasim İsakovic, Asim İsakovic, Semso Avdic, Adil Suljic, Resid Cvrk, Saha Cvrk, Fadil Gabeljic, Sidik Memic, Vekaz Tihic, Enver Tahic, Husejn Meholjic, Sabahudin Salkic, Mali Mehmedovic, Sabit Suljic, İsmet Mehmedovic, Behadil Hirkic, Esad Nukic, Ahmet Jasarevic, Zijo Mujic, Fahrudin Mujic, Hajro Tabakovic, Omer Ahmic, Osman Cvrk, Zaim Pilav, Fuad Pilav, Sadik Saranovic, Smail Tabakovic ve Hamed Tihic.
Haber: Murat ASLAN