Somali’de yaşanan kuraklık ve çatışmalar nedeniyle, 2018 yılında 320 binden fazla insanın yerlerini terk etmek zorunda olduğu belirlendi.

Somali’de son 60 yılın en büyük kuraklığının yaşanması ve iç savaşın giderek artması, tablonun kötüleşmesine neden oluyor. Son 4 yılda ülkeyi terk etmek zorunda bırakılan insanların sayısı, her geçen gün katlanarak artıyor. Yapılan araştırmalar, son dört yılda bu sayının ikiye katlandığı bilgisini ortaya koydu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Norveç Mülteci Konseyi (NRC) Bölge Danışmanı Evelyn Aero; “Somali’de devam etmekte olan çatışmalar yüzünden evlerini terk etmek zorunda bırakılan sivillerin sayısındaki artış, bizi oldukça endişelendiriyor. Sivillerin bu denli zarar görmesi ve yaşadıkları mağduriyet devam ederse, felaketlerle sonuçlanabilir.” şeklinde konuştu.

Rutte: Ukrayna’nın Zafer Planı Masada Olacak Rutte: Ukrayna’nın Zafer Planı Masada Olacak

Koruma ve İzleme Ağı bildirimlerine göre, Somali’de yaşanan çatışmaların sebep olduğu güvensizlik ortamı nedeniyle, evlerini terk eden sivillerin sayısı 320 bini aşmış bulunuyor. Araştırmaya göre; 2017’de rakam 202 bindi. Çatışmaların hızlanarak devam ettiği Lower Shabelle bölgesi, söz konusu göçlerin en yoğun yaşandığı yer olarak belirtiliyor.

“Çatışma ve kuraklık Somalileri felakete sürüklüyor.”

NRC Bölge Danışmanı Evelyn Aero; “Yaşadıkları yerlerden ayrılmak zorunda bırakılmış Somalililer, kendilerine verilen kalabalık kamp ve dayanırlığı bulunmayan barınaklara sığınmak zorunda kalıyorlar. Burada da birçok hastalığa ve cinsiyete dayalı şiddete karşı savunmasızlar. Özellikle küçük çocuklar, yetersiz beslenme ve sağlıksız yaşam koşulları sebebiyle büyük risk altındalar. Bu insanların acilen köklü yardımlara ihtiyaçları bulunmaktadır.” Diyerek, acı tablonun son halini ortaya koydu.

“Somali sınırları içerisinde çeşitli nedenlerle 2,6 milyon Somalili yer değiştirmek zorunda kalıyor.”

Ülke içinde yaşanan iç savaş, kuraklık, güvensizlik ortamı, seller ve tahliyeler nedenleriyle yer değiştirmek zorunda bırakılan çaresiz siviller, ölümle burun buruna yaşam mücadelesi veriyorlar.

Konuyla ilgili olarak NRC; taraflara sivillerin hedef yapılmaması gerektiğini belirterek, onları Uluslar arası İnsani Hukuk’a saygı duymaya davet etti. Sivillerin korumaya ihtiyaçları olduğunun altını çizen konsey, yaşanan acı tablonun etkilerinin azaltılabilmesi için gereken önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Somali adına 1.08 milyar dolar yardım çağırısında bulunurken, henüz bu yardımın 67 milyon doları finanse edilebildi.

Kaynak: Bültenler