Kanadı noktalı sirke sineği ile kimyasal mücadeleyi azaltarak biyolojik mücadeleye geçmeyi sağlamak amacıyla Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce dağıtılan sirke sineği tuzağı Osmangazi'de üreticilere teslim edildi. Tuzak dağıtımı ile üreticilerimizin ilaçsız mücadele yöntemlerinden yararlanması ve bu yöntemlerin öğretilerek yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Tuzak dağıtımında konuşma yapan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, çiftçilerin kalıntı olmadan hem kaliteli ürün üretmelerini hem de üretim girdilerinin düşmesini istediklerini söyledi.  İl Müdürü Hamit Aygül, ''Birkaç senedir önem vererek uygulamakta olduğumuz kanadı noktalı sirke sineği ya da diğer sineklere biyolojik müdahale yapmamız bu yıl da başlamış durumda. Bu maksatla hem Bakanlığımız kaynaklarıyla hem de Uludağ Meyve Sebze İhracatçılar Birliğimizle birlikte tuzakları temin ederek sizlere dağıtmaktayız.'' dedi.

Fırtına BUDO ve İDO Seferlerini İptal Etti Fırtına BUDO ve İDO Seferlerini İptal Etti

bursa-il-tarim-sirke-sinegi-tuzagi-dagitimi-osmangazi (3)

İl Müdürü Hamit Aygül,  tarımsal üretimin sürdürülebilir olarak yapılabilmesi için elde edilen gelirin de makul seviyede olması gerektiğini belirtti. Üretimde girdi maliyetlerinin azaltılmasının yanı sıra verimliliğin de önemli bir unsur olduğunu ifade eden İl Müdürü şöyle konuştu:

''Meyve üretiminde verimi olumsuz yönde etkileyen birçok zararlı mevcuttur. Bu zararlılardan meyve sinekleri içinde en önemli türlerden biri Kanadı Noktalı Sirke Sineğidir. Bu sineğin etkisizleştirilmesi, meyvelerde tahribat yapmaması ve çoğalmaması için bu tuzaklar çok önemlidir. Kanadı noktalı sirke sineği,  son yıllarda Avrupa'da birçok ülkede tespit edilmiş olup Avrupa Birliği, EPPO A2 karantina listesinde yer almaktadır. Önemli bir karantina zararlısı olan Drosophila suzukii diğer türlerinden farklı olarak ağaç üzerinde bulunan olgunlaşmış sağlıklı meyvelerde beslenmektedir. Çilek, ahududu, böğürtlen,  yaban mersini, kiraz, şeftali, nektarin, armut, trabzon hurması, kivi, incir gibi bitkiler konukçuları arasında yer almaktadır. İlimizde 2018 yılında özellikle kiraz, ahududu, böğürtlen, çilek alanlarında etkisini arttıran zararlı yaklaşık yüzde 40-50 arasında verim kaybına neden olmuştur.''

bursa-il-tarim-sirke-sinegi-tuzagi-dagitimi-osmangazi (4)

''Kimyasal mücadeleyi azaltarak biyolojik mücadeleye geçmeyi sağlamak üzere farklı köylerimizde bu faaliyetleri yapıyoruz.''

İl müdürü konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Kimyasal mücadeleyi azaltarak biyolojik mücadeleye geçmeyi sağlamak üzere farklı köylerimizde bu faaliyetleri yapıyoruz. Kanadı noktalı sirke sineği ile ilaçsız mücadele yöntemlerinden yararlanmak ve üreticilerimize bu yöntemlerin öğretilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla 2020 yılından itibaren çeşitli projeler yapmaktayız. Geçen sene yaptığımız ve bu senede devam eden “Kanadı Noktalı Sirke Sineği ile Biyoteknik Mücadele Projesi" var. Ayrıca 2023 yılında uygulamaya başladığımız “İhracat Ürünlerimiz Biyoteknik Mücadele ile Güç Kazanıyor" projesi de devam ediyor. Bu projeler kapsamında 17 ilçemizde kiraz, ahududu, böğürtlen ve yabanmersini üreticilerimize dağıtılmak üzere toplam 3 bin adet sirke sineği tuzağı yaptırıldı. Tuzaklarda kullanılmak üzere elma sirkesi alındı, zararlı ile ilgili broşürler bastırılarak zararlı ile mücadele konusunda bilgilendirmeler gerçekleştirildi. Böylece bir farkındalık oluşturarak sirke sineği ile mücadelenin önemini anlayarak bu işi birlikte yapacağız.''

bursa-il-tarim-sirke-sinegi-tuzagi-dagitimi-osmangazi (1)

Proje kapsamında Keles ve Osmangazi'den sonra Yıldırım ilçesinde de tuzak dağıtımlarının yapılacağını söyleyen Hamit Aygül, projeler ile Biyoteknik Mücadele yöntemi yaygınlaştırılarak doğal dengenin korunmasının sağlanacağını ayrıca üreticilerin mücadele masraflarının azalarak, üretim giderlerinde tasarruf sağlanacağını belirtti. Tüketiciler için ilaç kalıntısı olmayan ürün elde edilmiş olacağının altını çizen İl Müdürü, ''Projelerimizi ileriki yıllarda daha fazla üreticimize ulaştırmayı ve yaygınlaştırmayı amaçlamaktayız.'' dedi.   

bursa-il-tarim-sirke-sinegi-tuzagi-dagitimi-osmangazi (2)

Tuzak dağıtımına Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit AYGÜL ile birlikte Bursa İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Erdoğan CEYLAN, Uludağ İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Cafer AŞKAR, Osmangazi İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri TUNA ve Bursa İl Tarım ve Orman Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer DOĞAN katıldı.