Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) yapılan yazılı açıklamaya göre, Kurumun daha önce başlattığı "Anneler İşe, Çocuklar Kreşe" ve "Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Bayan İstihdamının Desteklenmesi" projelerine bir yenisi daha eklendi.
Bayan işverenleri desteklemek, onları rekabete karşı daha dayanıklı hale getirmek, girişimci bayanları haksız rekabete karşı korumak, bayanlara yeni iş olanakları yaratmak ve kayıtlı bayan istihdamını artırmak için SGK, Avrupa Birliği destekli "Kayıtlı Bayan İstihdamının Desteklenmesi Projesi" kısa adıyla "Women-Up" Projesini hayata geçirecek.
Bayan işverene 320 avro hibe
Proje kapsamında, bayan işverenlere, ilave bayan istihdamı için işçinin işverene maliyetinin yüzde 65'ini geçmemek üzere maksimum 320 avro hibe verilecek. Söz konusu tutar 2022 yılı için 3 bin 984 lira 44 kuruş olacak. Proje, belirlenen kriterlere göre 7 ilde uygulanacak.
Projeden 4000 bayan işveren ve 4000 bayan işçi faydalanacak
İstanbul'da 1000, Ankara'da 900, Aydın'da 400, Denizli'de 400, Samsun'da 500, Şanlıurfa'da 400 ve Kahramanmaraş'ta 400 olmak üzere toplamda 4000 bayan işveren ve bu işletmelerin işe aldığı 4000 bayan işçi projeden fayda sağlayacak.
Projeye 5 Mart 2012 yılından sonra kurulan, bayan işverenlerin açtığı genç işletmelerden en çok 9 işçi kapasitesi olan ve ilave işçi olarak bayan sigortalı alan işverenler başvurabilecek.
Projenin, 20 ayı mali destek ödemeleri kapsamında olmak üzere 32 ay süreyle uygulanması ve 2024 yılı Ocak itibarıyla tamamlanması öngörülüyor.
Projeye başvurular ne zaman ve nasıl yapılacak?
"Women-Up" Projesi, hazırlık, tanıtım, başvuru ve kayıt, ödemelerin yapılması ve izleme ve destekleyici faaliyetler olmak üzere 5 aşamadan oluşuyor.
SGK tarafından hazırlanan proje için 16 Şubat 2022 yılında gerçekleşecek açılış konferansından sonra şubat ayı sonu ya da mart ayı başı gibi hibe başvuruların alınması planlanıyor.
İşverenler tarafından hibe başvuruları e-Devlet üzerinden alınacak. İstenen kriterleri sağlayan işverenler, kesin kayıt için proje kapsamında açılan ofislere yönlendirilecek.
Proje kapsamında, işverenlerin iletişimini sağlayacak ve yeni ortaklık zemini hazırlayacak network toplantıları, küçük işletmelere yönelik sorunların belirlenmesi, bayan istihdamının mevcut durumu ve kayıtlı bayan istihdamının artırılmasına yönelik önerilerin geliştirilmesi amacı ile Akademik Danışma Kurulu toplantıları yapılması, yararlanıcıların yoğun çalıştıkları sektörlerde gerçekleşen fuarlara katılma imkanının sağlanması, Avrupa'da bayan girişimciliğinin iyi uygulama örneklerinin yerinde incelenmesi ve ihracat fırsatının sağlanması için yurt dışı ziyaretleri yapılması planlanıyor.