24 Nisan'da gerçekleşecek Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda yarışacak Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve aşırı sağcı Marine Le Pen arasında, Müslümanlara yönelik tutumu nedeniyle bir fark görmediğini belirtti.
Lyon Katolik Üniversitesi Öğretim Üyesi Samir Amghar ve Fransa Adalet ve Hürriyet Komitesi Başkanı Yasser Louati, ülkede 24 Nisan Pazar günü gerçekleşecek Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turuna dair değerlendirmelerde bulundu.
Samir Amghar, "Seçimin ilk tur sonuçları göz önüne alındığında Fransız halkının sağcı ve muhafazakar olduğunu tespit ediyoruz."
Fransız siyasetinin son yıllarda merkezden sağa doğru kaydığını söyleyen Samir Amghar, seçimin ikinci turunda Emmanuel Macron ve Marine Le Pen yarışacak olmasının beklenen bir şey olduğunu, oylarının 2017 yılına göre arttığını belirtti.
Samir Amghar, "Fransa, ekonomik ve diplomatik açıdan gerçekten düşüşte olan bir ülke. Fransa, ekonomik sorunları olmayan bir güç ancak kendini dünyada konumlandıramıyor, küreselleşmeyi yönetemiyor ve küreselleşmenin neden olduğu sorunlara çözüm bulamıyor."
"Fransa'daki Müslümanlar seçimleri büyük endişeyle izliyor çünkü korkuyorlar. Marine Le Pen alacağı oylardan ve aşırı sağcı Eric Zemmour'un söylemlerinden korkuyorlardı."
Samir Amghar, Fransa'daki Müslümanların çoğunun, eşitliğe dayalı bir toplum istediğine yönelik söylemleri ve Müslümanlara karşı olumlu tutumu nedeniyle seçimin ilk turunda aşırı solcu Jean-Luc Melenchon'a oy verdiğini belirtti.
Müslümanlar endişeli çünkü Emmanuel Macron ve Marine Le Pen arasında seçim yapacak
Seçimin ikinci turuna dair değerlendirmelerde bulunan Samir Amghar, şunları söyledi:
"Müslümanlar endişeli çünkü Emmanuel Macron ve Marine Le Pen arasında seçim yapacak. Müslümanlara karşı sert politika yürütecek ve sert söylemleri olacak.
Aynı zamanda Emmanuel Macron 2017 yılında iktidara geldiğinden beri Müslümanlara karşı sorunlu politika yaptığını biliyoruz. (Müslüman kuruluşlar) Fransa İslamofobi ile Mücadele Kolektifi (CCIF) ve Barakacity ile birçok kuruluş, cami kapatıldı.
Çok sayıda Müslüman kuruluşun yöneticileri hakkında soruşturma açıldı. Dolayısıyla Emmanuel Macron ve Marine Le Pen Müslümanlara karşı yaptığı politika sorunlu. Müslümanların toplumdaki yeri ve Fransa'nın Müslümanları entegre etmesi konusundaki yaklaşımı düşündürüyor."
"Ayrılıkçı" yasasını çıkaran Emmanuel Macron'un, ibadeti ile terörizmi karıştırdığını söyleyen Samir Amghar, "Birçok Müslüman lider, Emmanuel Macron'un ya da Marine Le Pen'in Cumhurbaşkanı seçilmesinin Müslümanlar için bir şey fark ettirmediğini düşünüyor. Bu nedenle bu Müslüman liderler, oy kullanmama çağrısı yapıyor."
Samir Amghar, Müslümanlara yönelik ayrımcılığın siyasi bağlamda değerlendirilmesi gerektiğini, birçok yabancı uzmanın Emmanuel Macron'un bir tür "otoriterliğe" sürüklendiğini gözlemlediğini söyledi.
Emmanuel Macron demokrasinin bazı kurallarına uyduğunda otoriterliğe sapabileceğini düşünüyor
İnsan hakları açısında Fransa'nın dünya sıralamasında gerilediğini söyleyen Samir Amghar, "Emmanuel Macron, iktidarı elinde bulundurduğunda ve demokrasinin bazı kurallarını uygulayınca otoriter olabileceğini düşünüyor.
İslamofobi ve Müslümanlara karşı ayrımcılık bu bağlamda söz konusu oluyor. (Emmanuel Macron veya Marine Le Pen seçilse) Pek bir şey değişmeyeceğini düşünüyorum.
(Müslümanlara karşı) Yine ayrımcılık yapılacaktır. İslamofobi artmayacak ancak istikrar haline gelecek. Müslümanlar gittikçe dinlerini barışçıl şekilde yaşama konusunda daha da zorlanacak."
Samir Amghar, bu durum karşısında 3 senaryonun mümkün olduğunu belirterek bunlardan ilkinin Müslümanların daha çok entegre olmaya çalışacağı, ikincisinin Müslümanların Fransız olduğunu kabul ederek dinlerini yaşamaya devam edeceği, üçüncüsünün Müslümanların Fransa'yı terk ederek Müslümanlara karşı daha saygılı bir ülkeye yerleşeceği değerlendirmesinde bulundu.
Veba ve kolera arasında seçim yapmak zorunda kalıyoruz
Fransa Adalet ve Hürriyet Komitesi Başkanı "Emmanuel Macron son 5 yılda, aşağı yukarı Marine Le Pen (siyasi) ajandasını uyguladı. Özellikle kimlik, göç ve güvenlik kisvesi altında otoriterlik konularında."
İkinci tura kalan Emmanuel Macron ve Marine Le Pen, "Kendimizi veba ve kolera arasında seçim yapmak zorunda buluyoruz."
Marine Le Pen ve Emmanuel Macron'un seçim programında Müslümanlarla alakalı vaatlerinin benzer olduğunu söyledi.
Emmanuel Macron'nun, Müslüman derneklerin feshedilmesine izin veren "ayrılıkçı" yasayı çıkarttığını, "ayrılıkçılık" suçlamasıyla camileri kapattığını ve bir öğretmenin Hz. Muhammed'e hakaret içerikli karikatürleri derste öğrencilerine göstermesinden sonra öldürülmesi üzerine ülkede Müslümanlara yönelik baskı oluşturulduğunu söyledi.
Marine Le Pen Cumhurbaşkanı olması durumunu "Vichy Fransası'nın" tekrar iktidara gelmesi, "Eğer Marine Le Pen seçilirse bu, (Emmanuel Macron'un) son 5 yılda ve iki tur arasındaki davranışıyla yardım etmesiyle olacak."
Fransa’da 2002 yılından beri Cumhurbaşkanı koltuğuna oturan isimlerin tamamının Müslümanların aleyhine politikalar yürüttüğüne işaret ederek ülkede, Müslümanların en temel hakları olan din, ifade, dernekleşme gibi özgürlüklere ilişkin beklentilerini karşılayabilecek hiçbir siyasi oluşumun bulunmadığını söyledi.
Müslümanların mağduriyetlerini dile getiren adayların ise kamuoyu tarafından itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını, "Bu kişiler 'İslamcılarla bağı var' şeklinde suçlanıyor."
Fransa, vatandaşları arasında ayrım yapmamalı
"Fransa vatandaşları arasında ten rengine, kökenine ya da dinine göre ayrım yapmamalıdır." Fransa'nın armasındaki "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" sözünün tutulmadığını söyledi.
"Fransa, kelimenin tam anlamıyla İslamofobi'yle şekillenen bir ülke haline geldi." diyerek siyasilerin bir çok konuda anlaşamamasına rağmen söz konusu İslam karşıtlığı olunca hemfikir olduklarını belirtti.
Seçimin ilk tur sonuçları Müslümanlar için "büyük bir hayal kırıklığı
Ülkedeki Müslümanlar için Cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur sonuçlarının "büyük bir hayal kırıklığı" olduğunu, çoğu Müslümanın Melenchon’a oy verdiğini ifade eden Louati, ikinci tura Emmanuel Macron ile Marine Le Pen kalmış olmasının Müslümanları içinden çıkılması zor bir durumla karşı karşıya getirdiğini söyledi.
Son duruma göre Müslümanların, "en az kötü adaya" oy vermeyeceği düşüncesini paylaşarak "Çünkü Emmanuel Macron, Müslümanlarla ilgili konularda François Hollande'dan çok daha kötü şeyler yaptı."
Seçimde hangi aday Cumhurbaşkanı seçilirse seçilsin, Müslüman toplum için Fransa'da durumun pek parlak olmayacağı kanaatinde olduğunu, Emmanuel Macron'nun tekrar seçilmesi durumunda, Müslümanlara yönelik yürütmüş olduğu baskı politikasının ve İslam karşıtı siyasetçilere hükümette yer vermesinin işe yaradığı fikrine kapılacağına söyledi.
Emmanuel Macron'un sürekli Müslümanlar hakkında konuşarak ülkenin gerçek problemlerini üstünü örttüğü ve kendisine gelen eleştirileri susturduğu görüşünü paylaşarak Marine Le Pen seçimi kazanması durumunda toplumun daha şiddetli bir şekilde kutuplaşacağını belirtti.
Mevcut durumda Fransa'nın "otoriter" bir rejime geçtiğini, "bir insan hakları cenneti" gibi gösterilmemesi gerektiğini, halihazırda Marine Le Pen adayı olduğu Ulusal Birlik partisinin iktidara geldiği kentlerde, ilk atılan adımın Müslümanlara saldırmak olduğunu söyledi.