Türk Toraks Derneği Başkanı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oya İtil, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneğince çevrim içi gerçekleşen 20. Ulusal Aile Hekimliği Kongresi'nde yaptığı sunumda, 2019 yılında Çin'de başlayan ve sonrasında tüm dünyaya hızla yayılan Kovid-19 hastalığın etkileri devam ediyor.
Bu tür salgınların 100 yılda bir yaşandığını, dünyanın Kovid-19'a karşı hazırlıksız olarak yakalandığını dile getirdi.
Kovid-19'a yakalanan akciğer hastalarının rahatsızlığı zor geçirdiğini ve iyileştikten sonra semptomların devam ettiğini söyledi.
Bu hastalarda özellikle uzun süreli halsizlik görüldüğünü anlatan Prof. Dr. Oya İtil, şunları söyledi:
"Kovid-19 enfeksiyonundan iyileşen hastaların yüzde 10'unda semptomların haftalar hatta aylarca sürdüğünü görüyoruz. 2-3 ay süren öksürükleri olabiliyor hastaların.
Hastalarda nefes darlığı ve hırıltı problemleri yaşanıyor. Baş ağrısı, kas ağrısı ve göğüs ağrıları oluyor. Özellikle halsizlik çok uzun sürebiliyor. Bir kısım hastada akut dönem sonrasında Kovid-19 ile ilişkili yeni semptomlar gelişmektedir.
Kovid-19 seyrinin başlarında, akut tablo ile alakalı komplikasyonların tespit ve tedavi edilmesine odaklanılırken bu gruptaki hastalarda akut fazdan iyileştikten sonra ya da yeni semptomlar için değerlendirme ve yönetim gerekmektedir."
Son 1 yılda verem kontrolünde ciddi sorunlar yaşandı
Prof. Dr. Oya İtil, salgın döneminde verem (tüberküloz) kontrolünde önemli sorunlar yaşandığını söyledi.
Kovid-19'a ve verem hastalığının bulaş yollarının benzer olduğunu, "Son 1 yılda verem savaşı ciddi sorunlar yaşadı. Hemen her ülkede tanı konulan hasta sayısı azaldı.
Türkiye'de 2020 yılı verileri ile 2019 yılı verileri karşılaştırıldığında verem savaşı dispanserlerinde yapılan muayene sayısı, korumaya alınan kişi sayısı, yapılan temaslı muayene sayısı ve bakteriyolojik inceleme sayıları yüzde 40 düzeyinde azalmıştır. Yeni kayıt edilen tüberkülozlu hasta sayısı yüzde 26 oranında azaldı."