Küresel pay piyasaları geçen hafta açıklanan 3. çeyrek şirket karlılıklarının beklentilerden iyi gelmesiyle ağırlıklı bir seyir izlerken, Kovid-19 salgınında artan vaka sayısı, enflasyon baskısı ve tedarik sorunları yatırımcıların risk iştahını törpüleyen etkenler arasında bir kez daha öne çıktı.
Çin Merkez Bankası faiz oranlarını indirebileceğine dair beklentilerin tekrar gündeme gelmesi ve piyasaların regüle edilmesinde sona gelindiğine yönelik tahminler Asya'da yeni haftanın açılışında pay piyasalarını destekledi.
Piyasaların odağında yer alan bir diğer konu olan enflasyonla alakalı olarak Amerika Hazine Bakanı Janet Yellen'ın açıklamaları takip edildi.
Janet Yellen, enflasyonun 2022 yılın ortalarına kadar devam edebileceğini, durumun kontrol altında olduğunu açıkladı.
Açıklanmaya devam eden 3. çeyrek şirket bilançoları pay piyasalarında hisse ve sektör bazlı ayrışmaların artmasına neden oluyor.
Bu hafta S&P 500 şirketlerinden 200'ünün bilanço açıklaması beklenirken, bugünün takviminde Facebook ve HSBC gibi şirketlerin finansal sonuçları dikkati çekiyor.
Bu hafta Japonya ve Avrupa merkez bankalarının faiz kararları gündemin en önemli maddeleri arasında yer alırken, iki bankanın da faiz oranlarını ve destekleyici politika tutumunu değiştirmesi beklenmiyor.
Amerika'nın 10 yıllık tahvil faizi geçen 6 baz puan yükselişle yüzde 1,6370'ten tamamlamasından sonra yeni haftaya da artışla yüzde 1,6450 seviyesinden başladı.
Brent petrolün varil fiyatı üst üste 9 haftalık yükseliş eğiliminin ardından yeni haftaya değer kazancıyla başlayarak 85,4 dolardan işlem görürken, dolar endeksi 93,5 seviyesinde bulunuyor.
Cuma günü New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,11 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,82 değer kaybederken, Dow Jones endeksi yüzde 0,21 yükseldi. New York borsasında bugün endeks vadeli işlem kontratlarının yatay seyrettiği görülüyor.
Avrupa tarafında, Kovid-19 salgının endişeler artmaya devam ederken, İngiltere ile Avrupa Birliği arasında devam eden Kuzey İrlanda'nın ticaret durumuna dair görüşmelerin olumlu devam etmesi risk iştahını artırdı.
Cuma günü, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,20, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,46, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,18 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,71 değer kazandı.
Avro/dolar paritesi önceki kapanışa göre yüzde 0,1 artışla 1,1660 seviyelerinde bulunuyor.
Asya'da Kovid-19 salgınında artan vaka sayıları risk algısını yükseltse de, Çin'de para politikası yapıcılarının finansmanı ucuzlatacağına dair beklentiler ve 3. çeyrek finansal sonuçları alış ağırlıklı seyri destekliyor.
Uzun süredir satıcılı seyrin yoğunlukta olduğu Çin borsasına yabancı yatırımcı ilgisinin tekrar arttığına dair analizler, dikkatleri tekrar Şanghay bileşik endeksi üzerine çekiyor.
Bu gelişmelerle kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,88 azalırken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,38, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,1 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,41 değer kazandı.
Yurt içinde, cuma günü Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi günü yüzde 1,68 artışla 1.479,93 puandan tamamlarken, 19 Mart'tan beri en yüksek kapanışını yapmış oldu.
Dolar/TL cuma günü uluslararası piyasada yüzde 0,89 artışla 9,6021'den tamamlamasından sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 9,74 seviyelerinde işlem görüyor.
Analistler, bugün yurt içinde kapasite kullanım oranı, reel kesim güven endeksi ve sektörel güven endeksleri, yurt dışında ise Almanya'da IFO iş ortamı güven endeksi, Amerika'da Chicago ulusal aktivite endeksi ve Dallas Fed imalat aktivite endeksi verilerinin takip edileceğini bildirdi.
Açıklanmaya devam eden şirket finansal sonuçlarının hisse ve sektör bazlı ayrışmalara neden olabileceğini aktaran analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.490 puanın direnç, 1.460 seviyesinin destek konumunda bulunduğunu söyledi.