Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi olan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aydın Yılmaz, yaptığı açıklamada, Kovid-19 vaka sayıları ve vefat oranlarındaki azalmaya dair önemli değerlendirmelerde bulundu.
Salgınla mücadelede olumlu bir sürece girildiğini, "Hastanemizde şu anda yoğun bakımda yatan 4 hastamız var. Bu hastalarımız uzun süredir tedavi gören kişiler. Son 15 günde yoğun bakıma aldığımız Kovid-19 hastası olmadı."
Kovid-19 servisinde sadece 6 hastanın yattığını, genel durumu iyi olan bu kişilerin hafta başına doğru taburcu edilmesinin planlandığını söyledi.
Türkiye genelinde hastaneye müracaatlar oldukça azaldı
Prof. Dr. Aydın Yılmaz, Türkiye genelinde benzer durumun yaşandığını belirterek, "Türkiye genelinde Kovid-19 nedeniyle hastaneye müracaatlar, yoğun bakımda yatan hasta sayısı oldukça azaldı."
Bu olumlu seyirde en büyük etkenin aşılama olduğunun altını çizen Prof. Dr. Aydın Yılmaz, hastalığı çok sayıda kişinin geçirmesinin sağladığı doğal bağışıklığın da önemli bir faktör olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Aydın Yılmaz, "Kovid-19'da ağır salgın, salgın dönemi bitti. Bundan sonra 'endemi' şeklinde göreceğiz, grip gibi ilerleyecek inşallah. Umuyorum bu yaz mevsimini çok daha rahat geçireceğiz."
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aydın Yılmaz, domuz gribinde benzer durumun yaşandığını söyledi.
Endemi-salgın farkı
Dünyadaki hızlı yayılımı nedeniyle Dünya Sağlık Örgütünün Kovid-19'u "salgın" ilan etmesiyle gündeme gelen "salgın" tanımı, hastalıkla mücadelede olumlu sonuçlar alınmasıyla yerini "endemi" ifadesine bıraktı.
"Bir enfeksiyon hastalığının belirli bir coğrafyada ya da toplulukta sürekli görülmesi durumu" olarak açıklanan "endemi"nin salgından en önemli farkını, hastalığın soğuk algınlığı gibi yerleşik, belli dönemlerde çoğalabilen bir yapıya dönüşmesi, öldürücülüğünün azalarak daha zararsız bir hale gelmesi.