Gündüz saatlerinde metro istasyonlarında kalan insan sayısının azaldığı görülürken, hava saldırısı esnasında siren çalması ve gece saatlerinde sokağa çıkma yasağının başlamasıyla istasyondaki kalabalık yeniden artıyor.
Kiev'de Soğuk Savaş döneminde nükleer saldırılara karşı sığınak olarak da inşa edilen Arsenalna metro istasyonunda kalan Kiev sakini Dima Kovochenko, 24 Şubat tarihinden beri burada olduğunu belirterek, "Burası güvenli, bazen gündüz saatlerinde dışarıya çıkabiliyoruz."
Burada zamanını kitap okuyarak geçirdiğini, ailesi olmadığı için burada yalnız kaldığını söyledi.
Doğum gününü sığınakta kutladı
Dünyanın en derin metro istasyonu olarak bilinen Arsenalna metro istasyonuna sığınan Makukha Antonina da "Biz burada kendimizi iyi hissediyoruz. İlk başta çok zordu ama alıştık, yemek de veriyorlar."
Bir aydır kaldığı istasyona oğlu ve iki torunu ile beraber sığındığını belirterek, "Ben 28 Şubat tarihinde doğum günümü burada kutladım, 68 yaşımı kutladık."
Savaşın ne kadar süreceğini, burada daha ne kadar kalacaklarını bilmediğini, "Artık evlerimize dönmek istiyoruz."
Soyadını vermek istemeyen Tatiana isimli 43 yaşındaki bayan iki kız ve kocasıyla birlikte buraya sığındığını, oğlunun ise Ukrayna'yı savunmak için cepheye gittiğini söyledi.
Tatiana, "Biz tam güvendeyiz burada. Tabii ki burası evimiz gibi değil ama kim bilir nasıl bir saldırı olacak, o yüzden burası güvenli."
Bazen çocuklarıyla beraber dışarıya çıktıklarını, çocukların metrodayken resim çizerek eğlendiklerini anlatan Tatiana, "Biz ülkemizi, evlerimizi terk etmedik, burada kaldık."
Metro istasyonunda arkadaşlarıyla birlikte gitar çalarak insanlara moral veren, gönüllü öğrenci olarak da savaş mağdurlarına yardım eden İvan da 30 gündür Arsenalna metro istasyonunda bulunduğunu söyledi.
İstasyona sığınan insanların kendisinden sürekli gitar çalmasını ve şarkı söylemesini istediklerini dile getiren İvan, gündüz saatlerinde dışarıda gönüllü olarak çalıştığını söyledi.