Politika

Kaçak yapılarla mücadele: Sahil temizliği kararı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sahil şeritlerindeki kaçak yapılar ve yatlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Abone Ol

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sahil şeritlerindeki kaçak yapılar ve yatlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Özhaseki, sahil bölgelerinde mafyavari tutumlarla bazı bölgelerin işgal edildiğini belirterek, bu duruma kesinlikle izin vermeyeceklerini vurguladı. "Mafyavari tutumlarla sahil şeritlerinde bazı bölgelerin işgal edildiğini görüyoruz. Buna izin vermeyeceğiz," diyen Bakan Özhaseki, hukuk dışı yapıların ve mevzuata aykırı tüm uygulamaların üzerine kararlılıkla gideceklerini ifade etti. Bu çerçevede, bütün kaçak yapıların yıkılacağını açıkladı.

Sahillerde Kaçak Yapılar Yıkılacak, Denizler Korunacak

Bakan Özhaseki ayrıca, yatlar için yeni bir düzenleme yapılacağını duyurdu. Yatların tamamının kayıt altına alınacağını belirterek, "Yatların hepsini kayıt altına alacağız. Burada tatil yapıyorsa, onun belirlenen ücretini ödeyecek," dedi. Bu düzenleme ile sahil bölgelerinde tatil yapan yatların belirli bir ücret ödeyerek kayıtlı hale getirileceğini ve bu sayede sahil şeritlerinin daha düzenli ve kontrol altında tutulacağını ifade etti.

Kaçak Yapılarla Mücadele: Sahilleri Temizleme Kararlılığı

Özhaseki, bu adımların sahil şeritlerindeki düzensizlikleri ve yasa dışı yapılaşmayı engellemek amacıyla atıldığını belirterek, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir bir kıyı yönetimi hedeflediklerini söyledi. Bakanlık olarak bu konuda kararlı olduklarını ve gereken tüm önlemleri alacaklarını belirtti. Bu sayede sahillerin herkesin kullanabileceği, temiz ve düzenli alanlar haline getirileceğini vurguladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kabine Toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Özellikle sahil şeritlerindeki kaçak yapılaşma ve hukuksuz uygulamalarla mücadeleye dikkat çeken Özhaseki, Artvin'den Hatay'a kadar bütün kıyıları denetlediklerini belirtti. "Mafyavari tutumlarla sahil şeritlerinde bazı bölgelerin işgal edildiğini görüyoruz. Buna izin vermeyeceğiz. Hukuk dışı yapıları, mevzuata aykırı tüm uygulamaları, yani bütün kaçak yapıları yıkacağız" dedi. Ayrıca, vatandaşların ihbarlarını bildirebilecekleri bir ALO ihbar hattı kuracaklarını da açıkladı. "Türkiye bir hukuk devletidir. Hukukun üstünde bir güç, Türk devletinin üstünde bir güç yoktur. Aksini düşünüp kaçak yapılar işletenlere hukuk ile cevap vereceğiz. Tüm kaçak yapıları temizleyip milletimizin sahillere, plajlara rahat bir şekilde ulaşmasını sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

Bakan Özhaseki, devletin bu konuda üzerine düşen görevi yerine getireceğini vurguladı. "Bunun temel prensiplerini, altyapısını bir 15-20 gün içerisinde oluşturacağız. Nasıl hareket edeceğimizi, nasıl bir yol haritası izleyeceğimizi belirleyeceğiz. Yaz boyunca herkes bu çalışmalara şahit olacak. Oteller belki kendi önlerine şezlong koyabilir, ama oradan gelene geçene mani olmamalı, denize girene bir şey dememeli. Sorun otellerde değil, esas mesele başka yerlerde. Bir koy bulmuşlar, 3-4 kişi oraya çökmüş, büfe gibi bir şey kurmuş. Orada bir şezlonga oturmak için yüksek ücret talep ediyorlar. Ailesiyle gelen insanlar bu işgalcilerle nasıl muhatap olsun?" diye konuştu.

Bakan Özhaseki, denizlerin kirlenmesini önleyeceklerini belirterek, "Kimsenin hukuk dışı iş yapmasına müsaade etmeyeceğiz. O yüzden bu alanları temizleyeceğiz. Bir kısmını Kültür ve Turizm Bakanımızla da görüştük, halk plajları açacaklar. Türkiye'deki kıyılara bakan MÜÇEV adında bir kuruluşumuz var. Sahillerde sorumlu olduğu yerleri işletecek. Buralarda bir iki ihtiyaç mahalli yapacağız. Denizlerimizin kirlenmesini önleyeceğiz ve temiz tutacağız. Ondan sonra vatandaş kendi ihtiyacını görür zaten. Yediğini, içtiğini alır, getirir. Orada ticarete gerek yok" dedi.

Yatların denetim altına alınacağını ve 'mapa şamandıra' sisteminin başlatılacağını duyuran Özhaseki, "Örneğin, birisi bir tekne alıyor ve teknesini üç ay koylarımıza çekiyor. Orada yaz tatili yapıyor. Yapsınlar, sorun yok ama denizleri kirletiyorlar, teknelerini ağaçlara bağlayarak ağaçları kırıyorlar. 'Mapa şamandıra' projemiz ile bunların önüne geçeceğiz. Teknelerini kuracağımız mapa şamandıralara bağlayacaklar. Yatların hepsini kayıt altına alacağız. Burada tatil yapıyorsa, belirlenen ücretini ödeyecek. Sonra da yanına getirdiğimiz atık gemisine atıklarını verecek. Atıklarını denize boşaltamayacak. Hepsini denetleyeceğiz ve denizlerimizi koruyacağız" ifadelerini kullandı.

{ "vars": { "account": "UA-210886015-2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }