Salihli TSO tarafından organize edilen “Görülmeye Değer Kent Salihli” gezileri kapsamında İzmir’den 40 kişilik bir grup geldi. Artemis, Gymnasium ve Kent Müzesi’ni gezen grup, Sevgi Yolu’ndaki restoranlarda Odun Köfte yedikten sonra Çarşamba Pazarı’nda alış veriş yaptı.
MANİSA - Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nın, İzmir’deki Salihli Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği ile birlikte 6 yıldır devam eden “Görülmeye Değer Kent Salihli” projesi kapsamında İzmir’den gelen 40 kişilik grup, bir yandan tarihi ve kültürel mekanları ziyaret ederken, diğer yandan kentin ekonomisine katkı sağladı. Salihli TSO’nun finanse ettiği Salihli Güven otobüsüyle kente gelen farklı yaş grupları ve mesleklere mensup İzmirli grup kente hareket kazandırdı.
Gezi, Salihli’nin göz kamaştıran tarihi miraslarından biri olan Sart’taki Artemis Tapınağı’nda başladı. Yazar ve araştırmacı Mustafa Uçar’ın rehberliğinde gerçekleşen tarih turunda, Lidya, Roma ve Pers gibi eski uygarlıklar hakkında detaylı bilgiler sunuldu. Dünyanın ilk madeni parasını basarak kullanıma sunan Lidya Uygarlığı ve muhteşem mirası anlatıldı. Sart’ta yer alan eşsiz tarihi miraslardan bir diğeri olan Gymnasium’da da, yüzyıllar önce burada hüküm süren kralların zenginliği ve ihtişamı hakkında bilgiler paylaşıldı. Gimnaz- hamam kompleksi, hemen yanı başında yer alan görkemli havra, o dönemde ticaretin kalbinin attığı Kral Yolu ve günümüzün AVM’leri benzeri yan yana sıralanan dükkanlar hakkında bilgiler sunuldu.
İzmirli grup, gezinin ikinci bölümünde Salihli’nin geleneksel yaşantısını ve kültürel değerlerini yansıtan “Müdire Hanım Konağı” olarak da bilinen Kent Müzesi’ni ziyaret etti. Salihli’nin ünlü kuru üzümü ve Kula’nın tescilli leblebisinin çay eşliğinde ikram edildiği müzenin bahçesinde bir konuşma yapan Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, Salihli hakkında bilgiler sundu. Yüksel şunları söyledi:
“Kentimizin daha etkin tanıtımını sağlamak amacıyla gerçekleştirdiğimiz bu gezileri İzmir’deki Salihli Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği ile birlikte 6 yıldır sürdürüyoruz. Salihli, bereketli topraklarının yanı sıra tarihi ve kültürel mirası da oldukça zengin olan bir coğrafyada yer alıyor. Gezip gördüklerinizden etkileneceğinize inanıyorum. Siz de gördüğünüz bu güzellikleri eşinizle dostunuzla paylaşın ki, onlar da bir vesileyle Salihlimize konuk olsun. Sizleri burada ağırlamaktan dolayı mutluyuz.”
İzmirli misafirler, Kent Müzesi’nden yürüyerek tarihi tren garına geldi ve burada Salihli’yi iki kez ziyaret eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ziyareti hakkında rehber Mustafa Uçar’dan bilgi aldı. Grup daha sonra, Sevgi Yolu’nda bulunan restoranlarda kentin tescilli ürünü olan Odun Köfte yiyerek yöresel lezzetleri keşfetti. Ağırlıklı olarak kadınlardan oluşan grup daha sonra Salihli’nin meşhur Çarşamba Pazarı’nda alış veriş yaptı. Pazardan taze meyve - sebze alışverişi ve özellikle de Salihli TSO’nun 2008 yılında tescil ettirdiği Salihli Kirazı satın alan grup, gezinin son kısmında Kurşunlu Vadisi’nde Kurşunlu Çayı’nın doğal güzellikleri eşliğinde yürüyüş yaptı. Salihli Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Dudu Aslan gezi boyunca grup üyelerine mihmandarlık yaptı.