Zorlu PSM'deki etkinlikte konuşan Memorial Sağlık Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Uğur Genç, ekimin tüm dünyada "Meme Kanseri Farkındalık Ayı" olarak kabul edildiğini söyledi.
Genç, düzenlenen etkinlikle amaçlarının farkındalık yaratmak ve kadınların ayna karşısında meme kanserine ilişkin kontrollerini yapmalarını sağlamak olduğunu söyledi.
Uğur Genç, "Günümüzde pek çok insan kanserden ölüyor. Kanserin en önemli engelleyici noktası erken teşhis koymak. Onun için de farkındalığı artırmak gerekiyor. Bu çalışmamızda pek çok sanatçımız bize destek verdi. Amacımız, erken teşhisi ortaya koyabiliyor olmak, hastalarımızı daha iyi tedavi edebilmek ve kanserli hasta sayısını azaltmak. Bu tür projeleri yapmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Pembe Ayna Meme Kanseri Farkındalık Sergisi'nin de açıldığı etkinliğe, ünlü modacı Tanju Babacan'ın meme kanseri farkındalığına özel tasarladığı pembe renkli kıyafetin satışından elde edilen gelir, İyi Niyet Derneği'ne başvuran meme kanseri hastalarının tedavisi için kullanılacak.
- Meme kanserini yenen hasta yaşadıklarını anlattı
Etkinlikte Genel Cerrahi Uzmanları Prof. Dr. Bülent Çitgez ve Prof. Dr. Fatih Aydoğan, meme kanserini yenmiş hastalarıyla da bir araya geldi.
konuşan 43 yaşındaki Ayşe Burcu Erce, 11 yaşında bir kızı olduğunu söyledi. Ağustos 2021'de eline bir kitle geldiğini, hemen doktora gitmeyerek büyük bir hata yaptığını belirten Erce, "Meme üzerindeki kitlenin 6 ay sonra büyüdüğünü ve koltuk altıma da sıçradığını fark edince hemen doktora gittim, biyopsi yapıldı ve ikinci evre meme kanseri teşhisi konuldu. Tetkikler yapıldı ve zorlu bir kemoterapi, 6 ay kadar sonra ameliyat ve daha sonra radyoterapi gördüm. Şimdi çok şükür iyiyim." dedi.
Tedavideki en büyük başarının iyi doktora rastlamak olduğunu söyleyen Erce, Prof. Dr. Bülent Çitgez sayesinde şu an ayakta olduğunu düşündüğünü kaydetti.
Çitgez, hastalığa yakalananların korkmamalarını, bunu kabullenip tedavi olmaları durumunda iyileşeceklerini dile getirdi.
- "Meme kanserinde sağ kalma oranı da yüzde 85-90 diyebiliriz"
Prof. Dr. Bülent Çitgez ise hastalığı yeneceğine inanan Ayşe Burcu Erce'nin şu anki durumunun iyi olduğunu aktardı.
Dünyada ortalama meme kanserinin 8 kadından birinde ortaya çıktığına dikkati çeken Çitkez, şunları kaydetti:
"Meme kanseri ne kadar erken teşhis edilirse sağ kalım ve tedavi şansı o kadar iyi olur. En büyük risk faktörü kadın olmak. Her 100 kadın meme kanserine karşı bir tane erkek meme kanseri var. Hastalıkta erken adet görmek, geç menopoza girmek, doğum yapmamak, emzirmemek, genetik yatkınlık bunların hepsi risk faktörü olabilir. Kadınlarımız mutlaka her ay kendi kendine muayene etsinler. Ellerine bir kitle gelirse korkmasınlar, ertelemesinler mutlaka doktorlara başvursunlar. Sonra biz biliyoruz ki bu kitlelerin yüzde 90'ı temiz gelir. Ne kadar erken teşhis konursa sağ kalma o kadar yükselir. Meme kanserinde sağ kalma oranı da yüzde 85-90 diyebiliriz."
Etkinlikte kanseri yenmiş ve mücadele eden hastaların yanı sıra sanat, spor ve televizyon dünyasının ünlü isimleri katıldı.