Ukrayna'nın 1,4 milyar dolarlık acil finansman talebinin en erken gelecek hafta değerlendirilmesinin beklendiğini duyurdu.

thumbs_b_c_abbc1ff78e90f55dce72c1060d5cbfbb

Uluslararası Para Fonu'ndan, yapılan açıklamada, fonun icra kurulunun Kristalina Georgieva başkanlığında toplandığı ve Ukrayna'daki savaşın ekonomik etkileri ile etkilenen ülkeler için olası hızlı finansal yardımın görüşüldüğü belirtildi.

Ukrayna'daki savaşın ülkenin fiziksel altyapısına büyük zararlar verdiğine dikkati çekilen açıklamada, komşu ülkelere 1 milyon mülteci dalgasına ve Rusya'ya yönelik benzeri görülmemiş yatırımların açıklanmasına neden olduğu aktarıldı.

"Durum çok değişken ve görünüm olağanüstü belirsizliğe tabi olsa da ekonomik sonuçlar şimdiden çok ciddi."

Savaş devam ederse, ekonomik zarar daha çok yıkıcı olacaktır

Buğday ve diğer tahıllar dahil olmak üzere enerji ile emtia fiyatlarının yükseldiğini, bunların tedarik zinciri kesintileri ve Kovid-19 salgınından toparlanmadan kaynaklanan enflasyonist baskılara katkıda bulunduğu söyledi.

Açıklamada, fiyat şoklarının tüm dünyayı etkileyeceği vurgulanarak, "Savaş devam ederse, ekonomik zarar daha çok yıkıcı olacaktır."

IMF'nin açıklamasında, Rusya'ya yönelik yaptırımların küresel ekonomi ve finans piyasaları üzerinde önemli etkileri olacağına dikkati çekildi.

Birçok ülkede krizin enflasyon ekonomik faaliyet üzerinde olumsuz bir şok yarattığı belirtilen açıklamada, para politikası otoritelerinin uygun tepkileri ayarlamak için artan uluslararası fiyatların yerel enflasyona geçişini dikkatle izlemesinin gerekeceği söylendi.

Ukrayna'nın finansman talebi en erken gelecek hafta değerlendirilecek

Açıklamada, maliye politikasının artan yaşam maliyetlerini dengelemeye yardımcı olmak için en savunmasız hane halklarını desteklemesinin gerekeceği ve krizin politika ortamını daha da karmaşık hale getirdiği söylendi.

Rekabet Kurumu Tofaş'ın Stellantis'i Devralma Talebini Reddetti Rekabet Kurumu Tofaş'ın Stellantis'i Devralma Talebini Reddetti

Ukrayna'da ekonomik zararın azımsanmayacak ölçüde olduğu, "Bu aşamada finansman ihtiyaçlarını tam olarak değerlendirmek çok zor olsa da Ukrayna'nın ciddi toparlanma ve yeniden inşa maliyetleriyle karşı karşıya kalacağı şimdiden açık."

Ukrayna'nın IMF'nin Hızlı Finansman Aracı kapsamında 1,4 milyar dolarlık acil durum finansmanı talep ettiği, bu talebin değerlendirilmek üzere en erken gelecek hafta icra kuruluna iletilmesinin beklendiği açıklandı.

IMF, Moldova makamlarıyla da finansman seçeneklerini görüşüyor

Rusya'ya yönelik yaptırımların ülkenin para birimini ve finansal sistemini desteklemek için uluslararası rezervlere erişimini ciddi şekilde yasaklayacağı belirtilen açıklamada, Rusya'nın bankacılık sistemine yönelik uluslararası yaptırımların ve bir dizi bankanın SWIFT'ten çıkarılmasının Rusya'nın ihracat ödemelerini alma, ithalat ödemelerini yapma ve sınır ötesi finansal işlemleri gerçekleştirme kabiliyetini önemli ölçüde bozduğu söylendi.

"Bu yaptırımların tam etkisini öngörmek için henüz çok erken olsa da varlık fiyatlarında ve rublenin değerinde şimdiden keskin bir düşüş gördük."

Ukrayna ve Rusya ile çok yakın ekonomik bağları olan ülkelerin özellikle "kıtlık ve arz kesintileri riski" altında olduğuna dikkati çekilen açıklamada, Moldova'nın mevcut krizin maliyetlerini karşılamaya yardımcı olması için mevcut IMF destekli programının genişletilmesini ve yeniden düzenlenmesini talep ettiği, IMF'nin Moldova makamlarıyla seçenekleri aktif olarak görüştüğü belirtildi.

IMF'nin gelişen durumu değerlendirmeye devam edeceği belirtilen açıklamada, fonun uluslararası ortaklarıyla yakın iş birliği içinde gerektiğinde üye ülkelere politika tavsiyesi, mali destek ve teknik yardım sağlayacak.