Duran'dan çarpık kentleşmeye karşı 'sanayi bölgeleri' çözümü

Bursa Afyonkarahisarlı Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (Bursa AFSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İlker Duran, geçtiğimiz hafta Malatya’da meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremin, Türkiye’nin deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattığını belirtti.

Duran, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş depremlerinin ardından yaşanan maddi kayıpların ve can kayıplarının büyük bir bilanço oluşturduğunu ifade etti.

Duran, “Bu kaybın en önemli kısmı yaklaşık 57 milyar dolarla konut hasarından kaynaklandı. Ekonomik zorluklarımızın en önemli nedenlerinden biri de bu depremler” dedi.

Sanayinin Şehir Dışına Taşınması

İlker Duran, Bursa özelinde 40 bin civarında kaçak yapının bulunduğunu ve bu yapıların çoğunlukla işçi ailelerin yaşadığı bölgelerde yoğunlaştığını dile getirdi. Bu binaların, beklenen Marmara depreminde olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çeken Duran, "Sanayiyi şehir dışına taşıyabilirsek, çevresinde planlı bir yapılaşmanın da önünü açabiliriz" şeklinde konuştu.

BTÜ 'Digital Language Lab' Projesine 250 Bin Euro Hibe Desteği BTÜ 'Digital Language Lab' Projesine 250 Bin Euro Hibe Desteği

Bursa Teknoloji Sanayi Bölgesi (TEKNOSAB) örneğini vererek, şehir merkezinin 30 kilometre batısında kurulmuş olan bu bölgenin, yüksek teknolojili ve çevreci üretim yapısının yanı sıra şehirdeki sıkışıklığı da azaltacağını vurguladı. Ayrıca, KOBİ OSB projesinin de şehir dışındaki başka bir bölgeye kurulmasının değerlendirilebileceğini belirtti.

Duran, bu tür projelerle tarım arazilerine planlı ve güvenli binaların inşa edileceğini ve böylece çarpık kentleşmenin azalacağını ifade etti. "Şehir nefes alacak, trafik gibi mevcut sorunlar da en aza inecek" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Editör: Ravza Aslan