Edebi kazıların bu ayki konuğu Hidayet Karakuş oldu
Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği Edebi Kazılar söyleşi serisi, bu ay ödüllü yazar, öğretmen ve şair Hidayet Karakuş’u ağırladı.
Akkılıç Kütüphanesi’nde gerçekleşen etkinlikte, Karakuş, Yunus Nadi Roman Ödülü’ne layık görülen Bana Bir Resmini Yolla adlı son romanını anlattı. Söyleşiye edebiyatseverler yoğun ilgi gösterdi.
Söyleşinin moderatörlüğünü Nahit Kayabaşı üstlenirken, Hidayet Karakuş romanın çıkış noktasını ve yazım sürecini şu sözlerle ifade etti:
“Bu romanı 20-25 yıldır düşünüyorum, yazma süreci ise 2 yılı aştı. Babamın, 1931 yılında Diyarbakır’da askerlik yaptığı dönemde arkadaşı İskilipli İsmail Kartal Amca ile 58 yıl boyunca mektuplaşmaları beni çok etkiledi. Ancak bu mektuplardan yola çıkarak, Cumhuriyet devrimlerinin köylere ve kasabalara nasıl yansıdığını anlatmak istedim.”
“Cumhuriyete borçluyuz”
Roman, 1931-1938 yıllarını kapsayan bir dönemi anlatırken, o yılların Türkiye’sindeki sosyal ve kültürel değişimleri gözler önüne seriyor.
Karakuş, “Cumhuriyet devrimlerini, Türkiye’ye sağladığı yenilikleri ve insanımıza kattıklarını anlatmayı bir sorumluluk olarak gördüm. Bugün hangi şartlarda yaşarsak yaşayalım, bunu Cumhuriyete borçluyuz,” diyerek romanın mesajını özetledi.
“Bizim romanımızı yazmaya çalıştım”
Hidayet Karakuş, Türk romanının özgünlüğüne değinerek, “Biz romanı Batı’dan aldık ancak romanlarımıza kendi insanlarımızı ve gerçeklerimizi yerleştirdik. Ben, dilimizle, anlatımımızla ve kurgusuyla bize ait olan bir Türk romanı yazmaya çalıştım. Yaşar Kemal’de de bu yaklaşımı görürüz ve onun eserleri Batı’dan ayrılan bir özellik taşır. Ben de bu geleneği sürdürmek istedim,” ifadelerini kullandı.
Söyleşi sonunda katılımcıların sorularını yanıtlayan Hidayet Karakuş, okurları için kitaplarını imzalayarak etkinliği sonlandırdı.