Temelde programlama dillerinin hepsi birbirine benzese de kullanım alanları ve kolaylıkları gibi farklı özellikleriyle değişiklik gösterirler. Hangi programlama diliyle yazılım dünyasında okur – yazar olacağınıza karar verirken şu sorulara cevap aramanız gerekiyor:

binary-code-g61253efc3_1280

Antalya’nın mobil oyunu geliyor Antalya’nın mobil oyunu geliyor

Bu dil hangi sektörlerde kullanılıyor?

code-g4e50d81f5_1280

Dil eskiyor mu yoksa sürekli yenilenerek yaygınlaşıyor mu?

code-gc78c314a0_1280

Bu dili öğrenmek ne kadar kolay?

code-gdc3f5bd19_1280

Öğrenirken nasıl projeler geliştirebilirsiniz?

coding-gf874f0df0_1280

C, üniversitelerde anadil gibi farklı dilleri de anlamanızı kolaylaştıracak bir programlama dili olarak öğretilir. Java, tarihi boyunca iniş çıkışlar yaşa da bir çok alanda kullanılan bir dildir. Python ise sürekli artan bir popülerliğe sahip olmasıyla bilinir.

software-developer-gc67f1d4c7_1280

Diğer taraftan, yazılım dünyasına giriş yaptığınız zaman belli bir dil öğrenmeye karar verseniz de, zaman içinde farklı dillerle de tanışmanız gerekir. Çünkü kapsamlı projeler için farklı dillere ihtiyacınız olacak.

source-code-geec9dd700_1280

Piyasadaki birçok uygulamada kullanılan ve birçok uygulamanın altyapısını oluşturan programlama dilleri arasında C ve Python yer alıyor.

source-ge5dce4f73_1280

Neden önce C öğrenmelisiniz?

Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, diğer mühendislik bölümleri ya da Bilgisayar Programcılığı gibi bölümler için üniversiteler, genel olarak C ile programlamaya giriş yapıyor.

Bunun en önemli sebebi, C programlama dilinin yazılım konusunu anlamada faydalı olması. C dilini henüz yazılım konusunda hiçbir şey bilmezken bile, kolayca öğrenebilir ve uygulayabilirsiniz.

C ile programlama yaptığınızda birçok programlama diline nazaran bellekte daha az yer kullanırsınız ve uygulamaları daha hızlı çalıştırabilirsiniz. Dahası, birçok donanım projesinin temelini C programlama dili oluşturur.

Robotik alanında projeler geliştirmek istiyorsanız C programlama dili ile bunu kolayca yapabilirsiniz. Kısacası C, yazılıma yeni başlayanlar için çok ideal ve kullanışlı bir programlama dilidir.

Neden önce Python öğrenmelisiniz?

Python ile yazılımın girdiği her alanda proje geliştirebilirsiniz. İster web ister donanım programlama ya da aklınıza gelebilecek her türlü yazılım projesinin belirli bölümlerinde Python ile programlama yazabilirsiniz.

Çünkü Python esnek bir dildir. Ayrıca Python, Java gibi nesne tabanlı projeler geliştirebilmenize olanak sağlar. Günümüzde popüler olan Drone uygulamalarını Python ile kolayca yapabilirsiniz.

Python diğer programlama dilleri gibi süslü parantez({}) ya da noktalı virgülleri(;) önemsemediği için daha kolay uygulanabilir.

Diğer programlama dillerinde yaptığınız hata bir noktalı virgülden kaynaklıysa ve siz bunu farketmekte zorlanırsanız, işler çıkmaza girebilir. Ama Python’da bunlar önemsizdir, çünkü Python zahmetsizdir. Ayrıca, diğer programlama dillerine oranla bellekte en az yer kaplayan ve en hızlı çalışan programlama dillerinin başında geliyor.

Python şu anda yükselişte olan diller arasında 1. sırada yer almasıyla ilk değilse bile öncelikli öğrenilmesi diller arasında gibi görünüyor.

Programlama dilleri arasında karar vermeye çalışırken farklı değişkenleri ve benzerlikleri tanımanız gerekiyor. Bir yazılımcı olarak Python öğrenmeniz sizi yazılım sektöründe daha ilerilere taşıyabilir.

C programlama dilinin oluşturduğu temel, farklı dilleri anlamanızı çok daha kolaylaştırabilir. Programlama dilleri bu iki seçenekten ibaret değil.