Sigaranın zararları ve sigarayı bırakma yöntemleri hakkında konuşan Özel Bursa Anadolu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Arzu Ertem Cengiz, kanserlerin yüzde doksandan fazlasının sigaradan kaynaklandığını söylerken, sigarayı bırakmanın zor olmadığını ve sigara bağımlılarının birkaç tüyoyla bağımlılıklarından kurtulabileceklerini belirtti.

BURSA - Çağımızın en büyük toplumsal sorunlarından birisi olan sigara bağımlılığının insan sağlığına olan olumsuz etkileri saymakla bitmiyor. Sigaranın zararları ve sigarayı bırakma yöntemleri hakkında konuşan Özel Bursa Anadolu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Arzu Ertem Cengiz, kanserlerin yüzde doksandan fazlasının sigaradan kaynaklandığını söylerken, sigarayı bırakmanın zor olmadığını ve sigara bağımlılarının birkaç tüyoyla bağımlılıklarından kurtulabileceklerini belirtti.

Uzman Dr. Cengiz, tütün ürünü kullanımının bağışıklık sistemine zarar verdiğini ve genel olarak savunma mekanizmasını bozduğunu söylerken,  “Sigara kullanımı, içerisindeki nikotin nedeniyle bağımlılığa dönüşür. Bu bağımlılık sonucunda başta akciğer olmak üzere tüm hayati organlarda hastalıklara neden olarak sakatlıklara ve hatta ölümlere kadar yol açabilir. Akciğerlerde oluşan ve ağır hastalık belirtisi olan solunum sıkıntısı, nefes darlığı, KOAH gibi hastalıklara neden olur. Başta akciğer olmak üzere kanser çeşitlerinin yüzde doksandan fazlasının nedeni sigaradır. Ağız kanseri, dil kanseri, yemek borusu kanseri, mide kanseri, kolon kanseri, mesane kanseri gibi diğer kanser türlerine de sigara neden olmaktadır. Sigara, içerisinde barındırdığı maddeler nedeniyle kalp damar ve beyin hastalıklarına da neden olmaktadır” ifadelerini kullandı.  

"PROFESYONEL YARDIM ALMAKTAN ÇEKİNMEYİN"

Bağımlılığa neden olan ve insan vücuduna ciddi zararlar veren sigarayı bırakmanın zor olduğunu fakat imkânsız olmadığını söyleyen Uzm. Dr. Arzu Ertem Cengiz, sigarayı bırakmak isteyenlere tavsiyelerde bulundu. 

Uludağ’da Kar Kalınlığı 50 cm’ye Yükseldi Uludağ’da Kar Kalınlığı 50 cm’ye Yükseldi

Bazı hastaların yardım almaktan çekindiklerini ve bağımlılıktan kurtulmak için kendilerine inanç duymadıklarını anlatan Uzm. Dr. Arzu Ertem Cengiz, “Yardım almaktan çekinmeyin, tek başınıza halledemeyeceğinizi düşündüğünüz noktada bir profesyonelden yardım isteyin. Biliyoruz ki sigarayı bırakmak kolay değil, bağımlılığı yüksek bir ürün. Sigarayı bırakmak için kişinin öncelikle kendisine inanması gerekiyor. Kişi, kendisine göre bir bırakma planlaması yapmalı, mutlaka denemelidir. Tek başına halledemediği takdirde bir profesyonelden yardım alınmalı. Bırakmak istenildiğinde yoksunluk belirtileri gösterecektir. Yoksunluk belirtilerinin fazlalaştığı noktalarda ilaç tedavilerine de başlanabilir. Bağımlılık aynı zamanda psikolojik de olduğundan, buna yönelik terapiler de uygulanabilir. Çevresindekilerin de kişiye yardımcısı olmasıyla beraber atlatılacak zor bir süreçtir” dedi.
 

Kaynak: igf