Türkiye'de elektrikli otomobil satışları, bu yılın ilk yarısında 2021 yılın aynı ayına göre yüzde 154 artarak 2 bin 263'e, hibrit otomobil satışları yüzde 4,6 artışla 27 bin 582'ye yükseldi.

elektirikli otomabill

Otomobil pazarı motor tipine göre değerlendirildiğinde, dünya genelinde artık yavaş yavaş üretimi azaltılan ve ileride üretiminin tamamen durdurulması planlanan dizel motorlu otomobil satışlarındaki düşüşün sürmesi dikkati çekti.

otomabil-2

Üreticilerin geçmiş yıllara göre daha az dizel motorlu aracı piyasaya sunması dizel satışlardaki azalışta önemli etkenlerden biri olarak kabul ediliyor.

Oto gazlı otomobil satışlarında azalış yaşandı. Gelecekte içten yanmalı motorlu otomobillerin yerini alması beklenen hibrit ve elektrikli otomobillerin satışları son dönemlerde olduğu gibi artmaya hızla devam etti.

Benzinli otomobiller ilk sırada yerini aldı

Türkiye otomobil pazarında, bu yılın ilk yarısında benzinli otomobiller 195 bin 996 adetlik satışla ilk, dizel otomobil satışları da 47 bin 147 adetle ikinci sırada yerini aldı.

Hibrit otomobil satışları 27 bin 582 adet olurken, oto gazlı otomobil satışları 5 bin 294 adet ve elektrikli otomobil satışı da 2 bin 263 adet olarak kayıtlara geçti.

Ocak ayı ve Haziran 2021 yılında 200 bin 12 benzinli, 68 bin 446 dizel, 26 bin 365 hibrit, 14 bin 611 oto gazlı ve 891 elektrikli otomobil satışı yapılmıştı.

Yalnızca hibrit ve elektrikli arttı

Benzinli otomobil satışları, bu yılın ocak ayı ve haziran ayında 2021 yılın aynı ayına göre yüzde 2, dizel otomobil satışları yüzde 31,1 ve oto gazlı otomobil satışları yüzde 63,8 geriledi.

Bu dönemde hibrit otomobil satışları yüzde 4,6 ve elektrikli otomobil satışları da yüzde 154 artış yaşandı.

Elektrikli otomobil satışlarının payı düşük seviyelerde

Ocak ayı ve Haziran 2021 yılında yüzde 22,1 olan dizel otomobillerin satışlardan aldığı pay, bu yılın aynı ayında yüzde 16,9'a geriledi.

Söz konusu dönemde benzinli otomobillerin payı yüzde 64,5'ten yüzde 70,4'e yükselirken, oto gazlı otomobillerin payı yüzde 4,7'den yüzde 1,9'a geriledi.

Elektrikli otomobillerin toplam satışlardaki payı yüzde 0,3'ten yüzde 0,8'e ve hibrit otomobillerin payı da yüzde 8,5'ten yüzde 9,9'a çıktı.

Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti: Dikkat Edilmesi Gerekenler Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti: Dikkat Edilmesi Gerekenler

Veriler, dünyada yaygınlaşmakta olan elektrikli ve hibrit otomobillerin, Türkiye otomobil pazarından aldığı payın düşük seviyelerde olduğunu gösterdi.

"Yeşil otomobillerin" pazardan aldığı payın, ilerleyen dönemlerde dünyadaki gelişmelerle birlikte daha çok artması bekleniyor.

Elektrikli otomobilin alt yapısı için adımlar atılmaya devam ediliyor

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de elektrikli araçlar yaygınlaşmaya başladı. Otomotiv endüstrisindeki dönüşümü yakalayacak Türkiye'nin otomobili Togg, seri üretim bandından inmeye hazırlanırken, elektrikli araçların hızlı şarj edilmesi de büyük önem kazandı. Bu amaçla kolları sıvayan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Elektrikli Araçlar İçin Şarj İstasyonları Destek Programı'nı başlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'n mart ayındaki "Yerli otomobilimiz Togg başta olmak üzere, elektrikli otomobil üretimi ve kullanımındaki gelişmeleri dikkate alarak, yüksek hızlı şarj istasyonlarının yaygınlaştırılması konusunda yeni adımlar atıyoruz" açıklamasından sonra nisan ayında destek programına başvurular alınmaya başlandı.

Elektrikli Araçlar İçin Şarj İstasyonları Destek Programı çerçevesinde yatırımcıların, 15 Nisan 2023 yılına kadar şarj istasyonlarını kurması gerekiyor yatırımların çok daha hızlı tamamlanacağı tahmin ediliyor.

Togg ve bazı özel şirketler de şarj istasyonu ağlarını genişletmek için çalışmalarına devam ediyor.