Sağlık

Çocuklarda VİRAL Enfeksiyon mevsimsel olarak artış görüldü

Prof. Dr. Aslınur Özkaya Parlakay, çocuklarda viral enfeksiyonlarda mevsimsel, beklenen bir artış görüldüğünü söyledi.

Abone Ol

Ankara Şehir Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aslınur Özkaya Parlakay, yaptığı açıklamada, çocuklarda üst ve alt solunum yolu, soğuk algınlığı gibi hastalıkları içerisine alan ve belirtileri Kovid-19'la karışabilen viral enfeksiyonlar ile bu hastalıklardan korunma yöntemlerine dair bilgileri paylaştı.

Çocuk enfeksiyonları, özellikle solunum yolu hastalıklarına yol açan Respiratuvar Sinsityal Virüsün (RSV) çok arttığı iddialarına yönelik Parlakay, mevsimsel olarak viral enfeksiyonların sıklıkla görüldüğü bir dönem olduğuna dikkati çekti.

Sonbahar kış aylarında görülen rutin bir artış

Geçen yıl Kovid-19 ile mücadele kapsamında alışveriş merkezi (AVM), restoran gibi kapalı alanlara getirilen yasaklar ve insanların daha izole olması nedeniyle virüslerin bulaş ortamların da yasaklandığını söyleyen Prof. Dr. Aslınur Özkaya Parlakay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçen sene çok az viral enfeksiyon gördüğümüz için bu sene ciddi bir artış var gibi gözükse de aslında bu bizim rutinde beklediğimiz bir artış. Normalde takvimimizde sonbahar, kış aylarında bu enfeksiyonların bir dağılımı vardır.

Önce 'parainfluenza' dediğimiz virüsle krup hastalığı başlar. Arkasından daha çok nezleye sebebiyet veren rinovirüs gelir. Daha sonra RSV dediğimiz özellikle bebekleri biraz daha ağır etkileyen virüs sezonu başlar. Şimdi'influenza' dediğimiz, grip diye, daha ağır bulguların seyredebileceği sezon yaklaşmakta."

RSV özellikle bebekleri olumsuz etkiliyor

Prof. Dr. Aslınur Özkaya Parlakay, özellikle bebeklerin çok ağır geçirebildiği RSV'nin de mevsimin beklenen bir virüsü olduğunu, dudaklarda morarma, öksürük, ateş, solunumda zorlanma gibi bulgular olması durumunda mutlaka doktora başvurulması gerektiğini söyledi.

RSV'nin, okul çağındaki çocuklarda görülebildiğini anlatan Prof. Dr. Aslınur Özkaya Parlakay, "Okul çağındaki çocuklar, RSV'yi genellikle bebekler kadar ağır geçirmiyor. Fakat nezle gibi öksürük ve yorgunluğun eşlik edebildiği neredeyse grip virüsüne yakın ağırlıkta seyreden hastalarımız oluyor."

Sıvı tüketimi artırılmalı eller sık yıkanmalı

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aslınur Özkaya Parlakay, tüm solunum yolu hastalıklarına karşı alınabilecek ortak önlemlerin bulunduğuna dikkati çekerek, "Ortak semptomlar olan ateş, öksürük, halsizlik gibi bulgular olması durumunda çocukların beslenmesinin, sıvı tüketiminin mutlaka artırılması gerekiyor. Çünkü solunum yolu hastalıklarının çocuklarda en çok sorun yarattığı durum, sıvı kaybı."

Odaların sık havalandırılması, kapalı alanlardaki ziyaretlerin kısa tutulması, maske, mesafe ve hijyen önlemlerine uyumun, Kovid-19'un yanı sıra diğer solunum yolu hastalıklarından korunmada önem taşıdığına dikkati çeken Prof. Dr. Aslınur Özkaya Parlakay, şunları söyledi:

"Çocuklarımızın ellerini sık yıkaması çok önemli. Okul çağı çocuklarımız heyecanla, koşturmayla, teneffüsü boşa geçirmemek adına el yıkama sürelerini çok kısa tutabiliyorlar.

Böyle durumlarda çantalarına kolonya ya da dezenfektan konulabilir. En azından gerektiği zamanlarda, suya ulaşamıyorlarsa bu şekilde ellerini dezenfekte edebilirler.

Ayrıca taze meyve, sebze tüketimi çok önemli. Bu dönemi sağlıklı atlatmak adına beslenmelerine konulacak ilave bir meyvenin, sütün, bol sıvı gıdanın çok büyük katkısı olacaktır. C vitamini desteği de birçok viral enfeksiyonu atlatma ve korunmada ciddi etki sağlar."

Kovid-19'da öksürük kas ağrısı halsizlik ön planda

Söz konusu hastalıklar ile Kovid-19'un belirtilerinin çok benzediğine ve bu noktada mutlaka hekime başvurarak, gerektiğinde hekim kararıyla PCR testi yapılmasının önemini söyleyen Prof. Dr. Aslınur Özkaya Parlakay, "Virüslerin ayrıca kendine has bazı semptomları var.

Örneğin, rinovirüs daha burun akıntısı ağırlıklı giderken, Kovid-19'da o kadar burun akıntısı görmüyoruz. Kovid-19'da daha çok öksürük, ciddi kas ağrısı, halsizlik ön planda oluyor."

Obezitesi olan çocuklar Kovid-19'u daha ağır atlatabiliyor

Kovid-19 vakalarında ciddi bir artış gözlemlemediklerini, aşılamanın da etkisiyle vakaların belli bir seviyede sınırlandığını anlatan Prof. Dr. Aslınur Özkaya Parlakay, Delta varyantının, yetişkinlerde olduğu gibi çocuk hastalarda bazı değişiklikleri beraberinde getirdiğini söyledi.

Prof. Dr. Aslınur Özkaya Parlakay, "Özellikle adolesan yaş grubu (10-19 yaş) ve obez hastalarımızın Kovid-19'u daha küçük yaştaki ve daha zayıf çocuklarımıza göre biraz daha ağır atlattığını, arada ne yazık ki yoğun bakım ihtiyacı olan vakalarımız olduğunu gözlemlemeye başladık.

Virüs mutasyon geliştirdikçe illa ki bu tip değişiklikler olacaktır ama bir süre sonra virüs stabilleşir, denge kazanır. Yavaş yavaş o durumun başladığını gözlemliyoruz."

{ "vars": { "account": "UA-210886015-2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }