Yünnan eyaletinin merkezi Kunming'den Guangdong eyaletinin merkezi Guangcou'ya giden "Boeing 737-800" tipi yolcu uçağı, 123 yolcu ve mürettebattan 9 kişi taşıyordu. Görgü tanıkları uçağının parçalandığını aktarırken henüz can kaybı bildirilmedi.

Uçağın düştüğü bölgeden dumanların yükseldiğini ve uçağa ulaşmaya çalışanların orman yollarında enkaz parçalarını bulduğunu gösteren görüntüler internette yayıldı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, kazadan sonra arama ve kurtarma çabalarının seferber edilmesi talimatını verdi.

Rutte: Ukrayna’nın Zafer Planı Masada Olacak Rutte: Ukrayna’nın Zafer Planı Masada Olacak

Sivil Havacılık İdaresi, acil durum mekanizmasını devreye sokarak kaza bölgesine inceleme ekipleri gönderirken, komşu Yünnan ve Guandgong eyaletlerinden itfaiye ekipleri, kurtarma çalışmalarına destek için bölgeye gönderildi. Kazanın sebebi henüz bilinmiyor.

MART 2022_cinic

Gizemli dikey dalış

"5735" sefer sayılı China Eastern yolcu uçağı, 30 bin fit (9 bin metre) irtifada seyir halindeyken yerel saatle 14.20'de, saatte 842 kilometre hızla dikey dalışa geçti ve bir buçuk dakika içinde yere çakıldı.

İnternette paylaşılan, uçağın düşüşünü gösterdiği iddia edilen güvenlik kamerası kaydında bir yolcu uçağının derin dikey dalış halinde burnunun üzerinde irtifa kaybettiği görüldü.

Uçağın Vucou şehri üzerindeyken yer merkezleriyle bağlantısının kesildiği bildirildi.

Uçak 6,5 yıldır hizmet veriyordu

Amerika'lı üretici tarafından 2015 yılında hava yolu şirketine teslim edilen "Boeing 737-800" tipi uçak, 6,5 yıldır hizmet veriyordu.

China Southern ve Air China ile birlikte Çin'in en büyük üç hava yolu şirketinden biri olan China Eastern'ın 600'den fazla uçaktan oluşan filosunda 109 adet Boeing 737-800 bulunuyor.

Hava yolu şirketi matem işareti olarak web sitesini siyah ve beyaza çevirdi.

Kısa ve orta mesafelerde en çok tercih edilen yolcu uçağı

Boeing'in, ilk defa 1997 yılında piyasaya çıkardığı 737-800 tipi uçak, dünyanın en tercih edilen dar gövdeli yolcu uçakları arasında bulunuyor. Çift motorlu, tek koridorlu uçaklardan şimdiye kadar 5 bin 200'den çok üretildi.

737-800'lerin şimdiye kadar karıştığı en ölümcül olay, Ocak 2020 yılında İran Devrim Muhafızları'nın Ukrayna Havayolları'na ait bir yolcu uçağını yanlışla vurmasından sonra yaşanmıştı. Olayda uçaktaki 176 kişi yaşamını yitirmişti.

737 Max'lere uçuş yasağı getirilmişti

Boeing'in aynı segmentte ürettiği yeni nesil "737 Max" tipi yolcu uçaklarına, uçuş kontrol yazılımdaki bir hatanın 2018 yılında Endonezya'da ve 2019 yılında ise Etiyopya'da iki ölümcül kazaya yol açmasından sonra çok sayıda ülkede ve Çin'de uçuş yasakları getirilmişti.

Yapılan incelemelerinden sonra her iki kazaya da uçaklardaki yükseliş açısını ayarlayan sensörler arasındaki veri uyuşmazlığının yol açtığı tespit edilmişti.

Firmanın yazılım hatasını düzeltmesinden sonra ülkeler uçuş yasaklarını kaldırmış, Çin Sivil Havacılık İdaresi de 2 Aralık tarihinde uçakların tekrardan seferlere başlamasına izin vermişti.

China Eastern uçakları daha önce iki kaza yapmıştı

China Eastern Havayolları'na ait "5398" sefer sayılı Şıncın-Fucou uçağı, 26 Ekim 1993 yılında Fucou Yişu Havaalanı'na yağmurlu ve rüzgarlı havada inişi sırasında piste çakılmıştı. Kazada uçaktaki 80 yolcudan ikisi yaşamını yitirmişti.

"Baotou Hava Felaketi" olarak adlandırılan diğer kazada "5210" sefer sayılı China Eastern Havayolları uçağı, 21 Kasım 2004 yılında, Pekin aktarmalı Şanghay'a gitmek üzere İç Moğolistan'ın Baotou Erliban Havaalanı'ndan kakışından bir süre sonra havaalanı yakınındaki Nanhay Parkı'ndaki göle çakılmış, kazada uçaktaki 53, yerdeki 2 kişi yaşamını yitirmişti.

En son uçak kazası 2010 yılında yaşanmıştı

Çin, havacılık açısından güvenli, uçak kazalarının nadir görüldüğü bir ülke olarak biliniyor.

Sivil Havacılık İdaresi yetkilisi Cu Tao, 19 Şubat tarihinde yaptığı açıklamada, Çin hava yolu şirketlerinin 100 milyon saatin üzerinde kazasız güvenli uçuş yaptığını bildirmişti.

Ülkede en son 2010 yılında, Hınan Havayolları'na ait "8387" sayılı yolcu uçağı kuzeydoğudaki Heylongciang eyaletinin Harbin ve Yiçun şehirleri arasında yaptığı seferde sisli havada Yichun Lindu Havaalanı'na iniş esnasında düşmüş, kazada uçaktaki 96 kişiden 44'ü yaşamını yitirmişti.

Türkiye'den Çin'deki uçak kazasında yaşamını yitirenler için taziye mesajı

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Çin'in Guangşi Cuang​​​​​​​ Özerk Bölgesi'nde meydana gelen uçak kazasının üzüntüyle öğrenildiği belirtildi.

Yapılan Açıklamada "Yaşamlarını yitirenlerin yakınlarına ve Çin hükümeti ile halkına taziyelerimizi iletiyoruz."

Çin Sivil Havacılık İdaresi'nden gün içinde yapılan açıklamada, China Eastern Havayolları'na ait 123'ü yolcu ve 9'u mürettebat olmak üzere 132 kişiyi taşıyan bir yolcu uçağının ülkenin güneyindeki Guangşi Cuang Özerk Bölgesi'nde kaza yaptığı kaydedilmişti.

Bölgeye bağlı Vucou şehrinin Tıng ilçesi kırsalında dağlık bölgede düşen uçağın, Yünnan eyaletinin merkezi Kunming'den, Guangdong eyaletinin merkezi Guangcou'ya sefer düzenlediği aktarılmıştı.