BTÜ’de diyabet hastalarına özel gıda kaplaması geliştirildi

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) akademisyenleri, diyabet hastaları ve şeker hassasiyeti olan bireyler için şeker oranı yüksek meyveleri güvenle tüketmelerine yardımcı olacak özel bir gıda kaplaması materyali geliştirdi.

Dut yaprağı ve ipek kozasından yapılan bu yenilebilir kaplama sayesinde, üzüm, hurma gibi meyveler, antidiyabetik özellik kazanarak diyabet hastalarının tüketimine uygun hale geliyor.

Bursa’da Çocuklar Müzeleri Ele Geçirdi Bursa’da Çocuklar Müzeleri Ele Geçirdi

TÜBİTAK 1002-A kapsamında desteklenen projede, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Araştırma Görevlisi Fatma Tuba Kıraç Demirel'in liderliğinde, BTÜ'den Dr. Öğretim Üyesi Adnan Fatih Dağdelen ve Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Yasemin Şahan da yer alıyor.

Yenilebilir Ambalajlar ve Antidiyabetik Özellikler

Proje hakkında bilgi veren Araştırma Görevlisi Kıraç Demirel, “Yenilebilir ambalaj malzemelerine, antidiyabetik özellik kazandırmak amacıyla dut yaprağı ekstresi ekledik. Kaplanan meyvelerin, sadece antidiyabetik özelliklerini değil, aynı zamanda kalite özelliklerini de araştırıyoruz” dedi.

Çözelti İle Şeker Oranı Düşürülecek

Dut yaprağının içeriğindeki bileşenlerin antidiyabetik özellik taşıdığına dikkat çeken Kıraç Demirel, bu bileşenlerin ipek kozasındaki proteinlerle birleşerek kaplama materyali oluşturduğunu belirtti.

“Kaplama çözeltisi ile meyveler daldırıldığında, şeker oranları diyabet hastalarına uygun hale geliyor” diye ekledi.

Laboratuvar Başarısı ve Gelecek Planları

Proje yürütücüsü Kıraç Demirel, laboratuvar çalışmalarının başarılı sonuç verdiğini ve projenin tamamlanmasının ardından, diyabet hastalarının üzüm, hurma gibi glisemik indeksi yüksek meyveleri güvenle tüketebileceğini ifade etti.

Ayrıca, meyve barları gibi şeker oranı yüksek gıdalarda da bu kaplama materyalinin kullanılabileceğini belirtti.

Patent Başvuruları Yapıldı

Yenilebilir kaplama ve film üretimi konusunda patent başvurusu yapan BTÜ ekibi, projenin özel beslenme gereksinimi olan bireyler için büyük fayda sağlayacağını ümit ediyor.

A W324041 02