Ekonomi

BTK Demir Yolu Hattı'nda taşınan yük 1 milyonu aştı

Türkiye'nin uluslararası alandaki lojistik gücü BTK Demir Yolu Hattı 30 Ekim itibarıyla 4'üncü yılını tamamladı.

Abone Ol

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Orta Koridor'un en önemli halkalarından Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demir Yolu Hattı'ndan bugüne kadar 1 milyon 360 bin ton yük taşındığını, hedefin orta vadede yıllık 3,2 milyon ton olduğunu bildirdi.

Bakan Adil Karaismailoğlu, "Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan iş birliğiyle 30 Ekim 2017 yılında BTK Demir Yolu Hattı, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve bölge ülkelerinin yöneticileri tarafından işletmeye açıldı.

Toplam 829 kilometre uzunluğundaki hattın 504 kilometresi Azerbaycan, 246 kilometresi Gürcistan ve 79 kilometresi Türkiye sınırlarında yer alıyor."

Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'a uluslararası ulaşımda avantajlı konum sağlayan hattın, Orta Koridor'un da önemli bir halkasını oluşturduğunu söyleyen Adil Karaismailoğlu, şöyle konuştu:

“Hat, Marmaray ile beraber Çin ile Avrupa arasında kesintisiz demir yolu ulaşımına olanak sağlıyor. Demir yolu taşımacılığının getireceği güvenli ve ekonomik taşıma modeli, Avrasya Bölgesi'ndeki ülkelerin ticaret hacimlerinin artmasına ve zenginleşmesine katkıda bulunuyor.

Hattan orta vadede 3,2 milyon ton, uzun vadede 6,5 milyon ton yük taşınması hedefleniyor. TCDD Taşımacılık, 30 Ekim tarihi itibarıyla 4'üncü yılını dolduran BTK Demir Yolu Hattı üzerinden Rusya, Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan ve Çin'e blok trenlerle yük taşımacılığı gerçekleştiriyor."

Uluslararası iş birlikleriyle etki alanı genişliyor

BTK Demir Yolu ile ilk ticari taşımanın 30 Ekim 2017 yılında Kazakistan-Türkiye hattında 4 bin 700 kilometrelik mesafede başladığını söyleyen  Adil Karaismailoğlu, "Demir yolu hattında Türkiye'den Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Rusya ve Çin'e inşaat malzemesi, demir cevheri, manganez, boraks, beyaz eşya, gıda maddesi, temizlik ürünleri, mermer, MDF, soya küspesi, yaş sebze ve meyve gönderilirken ülkemize tahıl, hububat, yem, ceviz, silikon, kağıt, rulo sac, bakır katot, çinko, gübre, kimyasal ürünler, elektronik eşya taşınıyor.

BTK Demir Yolu Hattı kullanılarak 31 Ekim tarihi itibarıyla toplam 1 milyon 360 bin ton brüt yüke ulaşan taşıma rakamları, bölgenin uluslararası önemi sayesinde hızla artış gösteriyor."

Adil Karaismailoğlu, Türkiye'nin lider demir yolu işletmecisi TCDD Taşımacılık AŞ'nin 15 Şubat 2018 yılında Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Güzergahı Birliğine (TITR) üye olmasıyla BTK Demir Yolu Hattı'nın etki alanının daha genişlediğine dikkati çekerek, TCDD Taşımacılık AŞ'nin Nisan 2016 yılında itibaren dahil olduğu Ortak Transit Sözleşmesi ve Gümrük Kanunu hükümleri doğrultusunda ortak ve ulusal transit rejimlerinde demir yoluyla basitleştirilmiş usulde taşıma yapma yetkisi aldığını dile getirdi.

50 konteynerlik 1 treninin sınır geçiş işlemlerinin elektronik entegrasyonla gümrük idaresine gitmeden 15 ila 20 dakika arasında gerçekleştirilebilmesini sağlayan sistemin ticarette hız ve verimliliği beraberinde getirdiğini söyleyen Adil Karaismailoğlu, Türkiye'den Rusya'nın başkenti Moskova'ya giden beyaz eşya yüklü ilk ihracat blok konteyner treninin 29 Ocak'tarihinde Ankara'da gerçekleşen törenle uğurlandığını söyledi.

Çin-Türkiye hattındaki seyir süresinin 10 güne düşürülmesi bekleniyor

Asrın Projesi Marmaray'ın sadece yolcu taşımacılığının değil, yük taşımacılığının önemli ayaklarından biri olduğunu belirten Adil Karaismailoğlu, şunları söyledi:

"BTK Demir Yolu Hattı'nı Orta Koridor üzerinden destekleyen Marmaray ile 2020 yılı başından itibaren (tehlikeli madde taşımaları hariç) yük trenlerinin, Asya ve Avrupa arasındaki geçişi gerçekleştiriliyor.

Marmaray'dan yük treni geçmeye başladığı 17 Nisan 2020 yılından bugüne kadar Avrupa yönüne 688, Asya yönüne 613 olmak üzere toplam 1301 yük treni geçiş yaptı.

Büyük çoğunluğu uluslararası olan 1,1 milyon ton yük Marmaray'dan geçerek taşındı. Orta Koridor ve BTK Demir İpek Yolu üzerinden Çin-Türkiye-Avrupa güzergahında başlatılan düzenli blok konteyner tren taşımaları, hız kesmeden devam ediyor. Türkiye-Çin hattında blok tren konteyner taşımaları ülkemizin farklı noktalarından sürüyor."

Çin-Türkiye hattında Orta Koridor ve BTK Demir Yolu Hattı üzerinden düzenli seferleri devam eden blok konteyner trenlerinde hedefin kısa vadede yıllık 100 blok tren, orta vadede yıllık 200 blok tren işletmek olduğu bilgisini veren Adil Karaismailoğlu, uzun vadede Orta Koridor ve BTK güzergahından yılda 1500 blok tren işletilmesi ve Çin ile Türkiye arasındaki toplam seyir süresi 10 güne düşürülmesinin beklendiğini bildirdi.

Adil Karaismailoğlu, uluslararası alanda lojistik güce güç katmak için BTK Demir Yolu ve Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Güzergahı üzerinden Çin-Türkiye-Avrupa hattında demir yolu yük taşımacılığının düzenli hale getirilerek karşılıklı daha çok artırılması ve Türkiye'den Çin'e yapılan ihracat taşımalarında da bu yolun kullanılmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.

{ "vars": { "account": "UA-210886015-2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }