Şirketin halihazırda Aksaray Sultanhanı'nda bulunan ve genişletme çalışmaları devam eden Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama projesinin yer aldığı Tuz Gölü İşletme Müdürlüğüne 2019 yılında takip sistemli 1 megavat kapasiteli güneş enerjisi santrali kurulumu gerçekleştirildi.

thumbs_b_c_efb1882c26641f8654da1df4703529f1

Depolama tesisinin doğal gaz operasyonlarında ihtiyaç duyduğu elektrik tüketiminin yüzde 60'ı bu santralden karşılanırken, geçen yıl aralık ayında devreye alınan ve Batman-Dörtyol Ham Petrol Boru Hattı'nın kontrol edildiği Dörtyol Milli SCADA Merkezi binasının çatısına 25 kilovat çatı tipi GES kurulumu yapıldı.

Rüzgar santrali haziranda devreye alınacak

BOTAŞ, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) programı kapsamında Tuz Gölü Yer Altı Depolama Tesisleri ve çeşitli pompa istasyonlarına yönelik olarak 8 megavat kapasiteli GES projesi için ihaleye çıktı. İhale süreci devam eden söz konusu projelerin 2022 yılı sonunda devreye alınması planlanıyor.

GES projelerine ek olarak, bölgesinde bir çok rüzgar enerji santrali (RES) bulunan Silivri İşletme Müdürlüğüne 4,2 megavat gücünde RES kurulumu için de gerekli çalışmalar yapıldı ve ihale süreci tamamlandı. Rüzgar enerjisi santrali bu yıl haziranda devreye alınacak.

Bununla birlikte, Doğubayazıt Kompresör İstasyonunun elektrik ihtiyacının yenilenebilir kaynaklardan karşılanması için GES kurulması planlanıyor.

BOTAŞ'ın yenilenebilir enerji kapasitesi 2022 yılında 15 megavat düzeyine ulaşacak.

Enerji verimliliğine yönelik çalışmalar

Türkiye'nin enerji ihtiyacının karşılanması sürecinde büyük görev üstlenen BOTAŞ, yer aldığı faaliyetlerin her safhasında verimliliğin artırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor. Enerji verimliliğinin artırılması ve toplam enerji tüketiminin azaltılması çalışmaları da bu kapsamda hız kesmeden devam ediyor.

Arazi Yatırımında Yaygın Yanlışlar Arazi Yatırımında Yaygın Yanlışlar

BOTAŞ'ın tüm iş süreçleri için kurum ve kuruluşların enerji performanslarının artırılarak maliyetlerini azaltmayı hedefleyen bir standart olan ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Standardı, 2018 yılı Aralık ayında alındı. Bununla birlikte, kurumun enerji stratejileri çerçevesinde enerji tüketimini düşürmeye yönelik yenilenebilir enerji yatırımlarına yer veriliyor.