Gündem

Bilecik'teki arıtma tesisiyle Sakarya Nehri'nde kirliliğin önüne geçiliyor

 Bilecik'in Osmaneli ilçesinde, Sakarya Nehri'nin kıyısında kurulan Osmaneli Belediyesi Evsel Atık Su Arıtma Tesisi'nde günde yaklaşık 1500 metreküp atık su arıtılarak ırmağın kirlenmesi önleniyor.

Abone Ol

Türkiye'nin en uzun 5'inci akarsuyu olan 824 kilometrelik Sakarya Nehri'nde kirliliğe yol açan etkenlerin ortadan kaldırılması ve su kaynaklarının gelecek nesillere daha temiz bırakılması amacıyla Osmaneli Belediyesince 2016 yılında 5 milyon lira bütçeyle 1200 hektar alanda arıtma tesisi kuruldu.

Kurulu kapasitesi günlük 1800 metreküp olan tesiste ilçedeki ev ve iş yerlerinin kanalizasyon atıkları arıtılıyor. Tesise ayrıca Bilecik genelinde faaliyet gösteren organize sanayi bölgelerindeki işletmelerin atıkları vidanjörle taşınıyor.

Atık suların arıtılarak nehre deşarj edildiği tesis, çevre kirliliğinin önlenmesine katkı sağlıyor.

Tesiste müdür, çevre ve makine mühendisi, makine ve elektrik teknikerleri olmak üzere 8 personel, 24 saat usulüne göre görev yapıyor.

Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, AA muhabirine, ilçe sakinleri olarak çevreye önem verdiklerini söyledi.

Tesisi özellikle ilçedeki evsel atıkların arıtılması için kurduklarını belirten Şahin, "Sakarya Nehri'nin yanında yer alıyoruz. Dolayısıyla sadece Osmaneli'nin evsel atıklarını değil, ilçe ve sanayicilerimizin de evsel atıklarını tesislerimize vidanjörlerle getirmek suretiyle arıtıyoruz. Hem Osmaneli'ye hem de Bilecik'e hizmet vermeye çalışıyoruz." dedi.

Şahin, Sakarya Nehri'ni eski konumuna getirme çabasında olduklarını vurguladı.

Nehrin 10 kilometresinin Osmaneli sınırları içinde kaldığını dile getiren Şahin, "Yüzmeyi biz Sakarya'da öğrendik. Sakarya Nehri'ne kıyısı olan kentlerin arıtma tesisleri kurması suretiyle nehri eskiden olduğu gibi yüzülebilir konumuna getirmek mümkün. İnşallah bütün kentlerimizin de bu konuya yatırımlarıyla birlikte yapabiliriz." diye konuştu.

- "Yağmur suyu şebekesi tamamen ayrıştırılmış halde"

Osmaneli Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Sabri Yılmaz da 2015'te şehir içme suyu, kanalizasyon ve atık şebekesinin değiştirildiğini, bütün hanelerin kanalizasyon dönüşümlerinin yapıldığını anlattı.

Belediyenin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına yaptığı başvurunun ardından projenin bütçesinin yüzde 50'sinin İller Bankasınca, yüzde 50'sinin ise Osmaneli Belediyesince karşılanarak hayata geçirildiğini aktaran Yılmaz, "2016 yılında tesis yap işlet devret modeliyle belediyemize devredilmiş. O dönemden itibaren bakımları yapılmakta, aylık analizleri verilmekte ve ilgili yönetmelikteki deşarj limitlerini sağlamaktayız. Tesiste, yağmur suyu şebekesi tamamen ayrıştırılmış halde. O yüzden dibimizde çok fazla salım gerçekleşmemekte." ifadesini kullandı.

Yılmaz, tesisin Sakarya Nehri'nin kıyısına yakın bölgede bulunmasından dolayı arıtılmış suyun direkt deşarj edildiğine dikkati çekti.

Proje hayata geçirilmeden önce kanalizasyon şebekesinin nehre direkt verildiğini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

"Sakarya Havzası'nın korunması için de çok önemli bir proje olarak tanımlıyoruz. İl genelinde ilk atık su tesisini yapan belediyemizdir. Şu an Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından onaylı Bilecik'te aktif olarak çalışan tek tesis olma özelliğine sahip. İldeki bütün ilçeler de dahil olmak üzere atık suları vidanjörler vasıtasıyla foseptikte biriken işletmelerin sularını buraya getirerek arıtmasını yapmaktayız."

{ "vars": { "account": "UA-210886015-2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }