Ekonomilerin canlanması ile birlikte artan talep karşısında özellikle Asya ülkeleri odaklı üretim ve tedarik zincirlerinde kesintiler yaşanmaya başladı.
Uzun mesafelerdeki taşımacılık maliyetlerinin katlanarak artması bir çok yabancı uluslararası firma için Türkiye'yi cazip bir yatırım ve üretim merkezi haline dönüştürdü.
Özellikle, Çin ve Asya ülkelerinden tedarik sağlayan Avrupalı firmalar artan navlun maliyetleri ve konteyner krizi nedeniyle tedariki Türkiye gibi daha yakın ve istikrarlı merkezlere yöneltti.
Yatırım planlarını açıkladılar
Son birkaç gün içinde mobilya, ilaç , tekstil ve paketleme gibi alanlarda faaliyet gösteren bir çok Avrupa merkez uluslararası şirket, güçlü lojistik altyapıya ve imkanlara sahip Türkiye'ye yönelik yeni yatırım planlarını açıkladı.
İsveçli mobilya şirketi IKEA'nın Türkiye Genel Müdür Vekili ve CFO'su Kerim Nişel, şirketin Türkiye'den daha çok ürün almayı ve mevcut üretimini artırmayı planladığını duyurdu.
IKEA'nın koltuk, kanepe, kitaplık, gardırop ve mutfak dolaplarını Türkiye'de üreteceği ve ihraç edeceği bildirildi.
Polonya merkez hazır giyim firması LPP da Avrupa'ya daha yakın olduğu için üretimin bir kısmını Asya'dan Türkiye'ye kaydırmak üzere çalışmalar yaptıklarını açıkladı.
Türk tekstil sektörü temsilcileri ile görüşmeler yaptıklarını belirten LPP yetkilileri, üretim maliyetlerinin yüksek olmasına rağmen nakliye ve tedarik zinciri açısından Türkiye'nin daha avantajlı oluğunu söyledi.
Alman ilaç firması Boehringer Ingelheim da Türkiye'ye önemli miktarda yatırım yapacaklarına vurgu yaptı.
Küresel ilaç firmalarından Boehringer Ingelheim'in Türkiye'de Abdi İbrahim firmasıyla yerelleşme projesine başladığı, firmanın, klinik araştırma ve çalışmalara ilave olarak, diyabet, merkezi sinir sistemi ve kardiyovasküler hastalık alanlarındaki ürünlerini Türkiye'de üreteceği bildirildi.
Alman firmanın Türkiye'de başlangıçta 150 milyon lira yatırım yapacağı ve bu miktarın gelecekte 1 milyar liraya çıkması planlandı.
Belçika merkez uluslararası paketleme şirketi DW Reusables de faaliyetlerini Türkiye'ye yönlendirmiş durumda.
DW Reusables, depolama ve lojistik amaçlı kasa, palet ve konteyner üreten Etap Enjeksiyon ve Etap Doğan'ı satın alırken firma Türkiye'den üreteceği ürünlerin önemli kısmını ihraç etmeyi hedefliyor.
Son dönemde Asya ülkelerinde üretimlerde gecikmeler yaşanıyor. Benzer biçimde deniz yoluyla taşınan ürünlerin nakliyesinde sorunlar söz konusu. Bununla birlikte navlun fiyatları zirve yapıyor.
Bu nedenle özellikle uzun mesafelerden taşınacak ürünlerin maliyetleri hızla artarken tedarik gecikmeleri önemli bir problem olarak nitelendiriliyor.