KOAH Hastaları İçin Nilüfer'de Pilot Proje KOAH Hastaları İçin Nilüfer'de Pilot Proje

Bebeğin Beslenmesi

Bebek, normal doğum ile dünyaya gelmiş ise hemen çıplak bir şekilde anne vücuduna temas ettirilerek memeden tutturulmalıdır. Sezaryenle doğumlarda bu süre birkaç saat uzayabilir. Bebeğin meme ucunu uyarması ile süt salgılayan hormonlar devreye girer. Annenin ilk bebeği ise bir iki gün süt gelmeyebilir. Yine de sık sık emzirilerek bu süreç hızlandırılmaya çalışılır. İlk günlerde anne bebek bağının oluşabilmesi için sık sık hatta bebek her istediğinde emzirilmelidir.
 
Bebek iki aylık olana kadar günde 8-10 defa besleniyor, yutma reflekslerini yapıyor, bezini de günde 5 defadan fazla kirletiyor ve ayda en az 600 gram alıyorsa yeteri kadar besleniyordur. İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin bünyesi enfeksiyonlara karşı dirençli olur. İshal, kabızlık daha az görülür. Anne sütünün azalması ya da yeterli olmaması durumunda doktorun tavsiyesine göre mama ya da ek gıdaya başlanabilir. Bazı Yenidoğan bebeklerde rahimde yeterince gelişmediklerinden ya da prematüre doğumdan kaynaklanarak düşük kilo ile doğarlar.

bebek-beslenme-2
 
Bu durumda bebeğin dudak kasları süt emecek kadar güçlü olmayabilir. Anne telaşa kapılmadan sütünü elle ya da elektrikli pompa ile sağarak arınık bir kapta muhafaza edilir. Süt kendisini oda sıcaklığında 3 saat buzdolabında 3 gün buzlukta ise 3 ay muhafaza edebilir. Anne sütü kesinlikle kaynatılmamalıdır. Sıcak su dolu kapta ılıtılabilir. Kesinlikle buzluktan çıkan süt geri buzluğa konmamalıdır. Bu şekilde hazırlanan süt bebeğe kaşıkla verilebilir. Tercih edilirse deliği geniş açılmış bir biberon ile de beslenebilir. Bebek emmeye yavaş yavaş başladığında delik küçültülmelidir. Anne sütü bebeğe ilk 6 ay zorunlu olmak şartı ile 2 yaşına kadar verilmelidir.