Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, tersanelerde gemi bakım-onarım miktarının son 10 yılda yüzde 95 arttığına dikkati çekerek, gemi inşa sektöründeki istihdam oranının da yüzde 115 artışla yaklaşık 80 bin kişiye ulaştığını söyledi. Bakan Karaismailoğlu, balıkçı gemisi ihracatında Türkiye'nin en yakın rakibi İspanya'yı geride bıraktığını kaydetti.

Antalya'da Kontrolden Çıkan Araç Gecekonduya Daldı Antalya'da Kontrolden Çıkan Araç Gecekonduya Daldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak sorumluluk alanlarında daha güçlü adımlar attıklarını, Türkiye’nin denizlerinden sağladığı faydayı artırmak için çok önemli hamleler yaptıklarını kaydeden Karaismailoğlu, yenilikçi ve vizyon sahibi ulaşım yatırımları sayesinde, deniz ticaretinden alınan payı da denizlerin Türkiye’ye ekonomik faydasını da artırdıklarını söyledi.

“Tabii yerli ve milli kabiliyetlerle denizlerimizdeki varlığımızı güçlendiren gemi sanayimizle de gurur duyuyoruz” diyen Karaismailoğlu, “Denizden elde edeceğimiz faydaları artırmak için kıyı kentlerimize yaptığımız yatırımlar kilit önem taşımaktadır. Karadeniz’i Türk Ticaret Gölü’ne çevirmek için attığımız adımlarda, bölgemize Bakanlık olarak yaptığımız yatırımlar geniş yer tutuyor. Hükümetlerimiz döneminde; bölgemizde denizcilik sektörümüze çok önemli yatırımlar yaptık. Bir çok projemizde halihazırda devam ediyor. Tamamı 440 bin metrekare olan Yeniçam Tersanemizde 11 adet üretici firma faaliyet gösteriyor. Bu alanda, 300 kardeşimiz de istihdam ediliyor. Her tonajdaki balıkçı teknelerimiz ile diğer gemilerin bakım ve onarımının yapılabildiği tersanemizde, birçok Avrupa, Asya ve Afrika ülkesi için de gemi yapımı devam ediyor. Yatırımlarımızla bölgenin ekonomik gelişimini, bütünsel kalkınma yaklaşımımız doğrultusunda destekliyoruz" diye konuştu.

Üç tarafı denizlerle kaplı olan Türkiye’yi, mavi vatanda da etkin ve söz sahibi yapmak için canla başla çalıştıklarını ve çalışmaya da devam ettiklerini aktaran Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Türkiye'yi denizci ülke yapmak için çalışmalarımızı hızlandırdıklarını, 2003’de Türk sahipli deniz ticaret filosu 9 milyon detveytten; bugün 31 milyon detveyte yükselttiklerini kaydetti.

 “2020 yılında rakibi İspanya’yı geride bırakan Türkiye, en fazla balıkçı gemisi ihracatı yapan ülke oldu” diyen Karaismailoğlu, Türkiye’nin gemi geri dönüşüm sanayiinde 1,5 milyon gross tonluk kapasitesi ile de dünyada 4. sırada yer aldığını kaydetti.

DENİZCİLİKTE 30 YIL SONRASINI PLANLADIK

Yeni Türkiye’yi gençlere en güçlü şekilde emanet etmek için, her alanda olduğu gibi denizcilik alanında da bugünü-yarını değil, 30 yıl sonrasını planladıklarının altını çizen Karaismailoğlu, Türkiye’nin denizciliğini her alanda daha da geliştirmek için akılcı yaklaşımlarla, ortak akılla, devlet hassasiyetiyle planların yapıldığını söyledi.

Kaynak: igf