Büyük infernolar aylar boyunca ülkenin doğu kıyısında öfkelenerek Pasifik boyunca dumanı itti.
Nasa, Yeni Yıl civarında alevlerden çıkan tüylerin Güney Amerika'yı geçerek gökyüzünü puslu hale getirdiğini ve 8 Ocak'a kadar "Dünya'nın yarısında" hareket ettiğini söyledi.
ABD uzay ajansı, "Dumanın dünya çapında en az bir tam devre yapması bekleniyor." Dedi.
Avustralya genelinde yüzlerce orman yangını yandı, en az 28 kişiyi öldürdü ve 2.000'den fazla evi yok etti.
Uzmanlar, yangınların görülmemiş ölçeği ve yoğunluğunun iklim değişikliği ile daha da kötüleştiğini söylüyor.
Duman dünyayı nasıl dolaştı?
Nasa, son alevlerin o kadar büyük olduklarını, "alışılmadık derecede büyük" sayıda pirokumulonimbus olayı veya yangın kaynaklı fırtınalar ürettiklerini söyledi.
Bunlar stratosfere yükselen duman gönderdi, bazıları 17.7km (11 mil) yüksekliğe ulaştı.
Nasa, "Stratosferde bir kez duman kaynağından binlerce mil yol alarak atmosferik koşulları küresel olarak etkileyebilir." Dedi.
Ajans, dumanın bu yükseklikte etkilerini ve "net bir atmosferik soğutma veya ısınma" sağlayıp sağlamadığını araştırdığını söyledi.
Dumanın toprağa yakın etkisi ne oldu?
Nasa, dumanın Güney Amerika'daki gökyüzünün rengini değiştirdiğini ve Yeni Zelanda'yı dramatik bir şekilde etkilediğini ve burada "şiddetli hava kalitesi sorunlarına neden olduğu" ve "dağın karını gözle kararttığını" belirtti.
Sidney, Melbourne, Canberra ve Adelaide gibi büyük Avustralya şehirleri de yakındaki orman yangınlarından kaynaklanan duman nedeniyle tehlikeli hava kalitesi seviyelerine katlandı.
Salı günü, Melbourne sakinleri art arda ikinci bir "tehlikeli" hava kalitesi gününe dayanarak halk sağlığıyla ilgili endişelere yol açtılar.
Ülkenin doğusunda 100'den fazla yangın yanmaya devam etmekle birlikte, son günlerde daha soğuk koşullar ve yağmur yağması, yangınla mücadele çabalarına yardımcı oldu.