Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle uygulanacak ekonomik yaptırımlar kapsamında Avrupa Birliği, bazı Rus bankalarının uluslararası finans sistemiyle bağlantısını kesecek adım atacak.

thumbs_b_c_3cab4fe1969d9252184e949cb1358144

Pierre Cardin Ürün İncelemeleri ve Tavsiyeler Pierre Cardin Ürün İncelemeleri ve Tavsiyeler

Avrupa Birliği Komisyonu, Amerika ile yapılan görüşmeler sonucunda SWIFT'ten çıkarılması planlanan Rus bankalarını içeren bir liste hazırladı.

Listeyi, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin temsilcileri bugün gerçekleştirdikleri toplantıda değerlendirildi.

Listede, Rusya'nın ikinci önemli bankası VTB'nin yanı sıra Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Rossiya Bank, Sovcombank ve VEB yer alıyor.

Söz konusu 7 bankanın SWIFT sisteminden atılması planlanıyor Rusya'nın en büyük bankası Sberbank ile enerji sektörüne yakın bağı olan ülkenin üçüncü büyük bankası Gazprombank listede yer almıyor.

Polonya ve Estonya gibi bazı Avrupa Birliği üyesi ülkeler, söz konusu listeyi yetersiz buluyor ve kapsamın genişletilmesini istiyor.

Avrupa Birliği ülkeleri, doğal gaz ihtiyacının yüzde 40'ını ve petrolünün de 4'te birini Rusya'dan sağlıyor. Enerjideki bu bağımlılık, bazı Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Rusya'nın vereceği olası karşılıktan çekinmelerine neden oluyor.

Dünya çapında bankalar arasında elektronik fon transferleri SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication - Dünya Bankalar Arası Finansal Telekomünikasyon Derneği) sistemi aracılığıyla gerçekleştiriliyor.

Belçika merkezli SWIFT, finans kuruluşları arasındaki işlemlerin güvenli ve standart bir halde gerçekleştirilmesine imkan sağlıyor.

Halihazırda 200 ülke ile 11 bin finans kurumunun bağlı olduğu SWIFT ile dünyadaki sınır ötesi ödemelerin büyük kısmı gerçekleştiriliyor.

Rusya'nın söz konusu sistemden çıkarılması, Rus bankalarının ülke dışı ticari işleminin zorlaşması anlamına geliyor.

Batılı ülkeler, geçmişte benzer biçimde İran'ı SWIFT'ten çıkarmıştı. İran, söz konusu sistemin dışında olduğu için petrol gelirlerini tahsil etmekte ve ticari ödemelerde zorluklar yaşamış, ülke ekonomisinde çeşitli sıkıntılara yol açmıştı.