Söz konusu değişikliğe göre, gıda güvenliğini riske atması nedeniyle buğday ihracatı yasaklandı. Değişiklikle, yıl başından beri küresel piyasalarda en az yüzde 40 artan buğday fiyatının, ülke içinde kontrol altına alınması hedefleniyor.
Buğday fiyatlarındaki tırmanışın Hindistan'daki, komşu ve savunmasız durumdaki ülkelerdeki gıda güvenliğini tehdit ettiğine dikkati çekildi.
Savaş Ukrayna'nın, sıcaklar Hindistan'ın buğdayını vurdu
Avrupa'nın tahıl ambarı olarak bilinen Ukrayna'nın Rusya tarafından saldırıya uğraması, buğday fiyatlarını 14 yılın en yüksek seviyesine çıkarırken Ukrayna depolarında 40 milyon ton tahıl ihraç edilmeyi bekliyor.
Dünya buğday ihracatında önemli bir role sahip Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim, buğday arzının olumsuz etkilenmesine, fiyatlardaki yukarı yönlü baskının sürmesine ve Ukrayna'dan buğday ihracatının durma noktasına gelmesine sebep oldu.
Halihazırda Rusya-Ukrayna Savaşı'nın küresel buğday tedarikini kesintiye uğratması nedeniyle birçok ülke, buğday açığını kapatmak için gözünü Hindistan'a çevirdi.
Dünyanın ikinci büyük buğday üreticisi Hindistan'da etkili olan aşırı sıcaklar, tarım sektörünü etkiledi ve mahsul verimini tehlikeye atarak söz konusu tedarik sorununu büyüttü.
Erken gelen sıcak hava dalgasının tarımı olumsuz etkilediği ülkede, 1901 yılından beri en yüksek seviyelere erişen mart ayı sıcaklıkları nedeniyle buğday verimi çok düşmüştü.