Avrupa Birliği Konseyi, üye ülkelerin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM) adlı düzenleme konusunda anlaştıklarını duyurdu.
Söz konusu mekanizmanın çevreyi korumak için hazırlandığı ve temel amacının karbon kaçağını önlemek olduğuna dikkat çekildi.
Mekanizmayla ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele için karbon fiyatlandırma politikaları oluşturmaya teşvik edildiği söylenen açıklamada, bunun Avrupa Birliği dışında üretilen karbon yoğun ürünlerin ithalatını hedef aldığı aktarıldı.
Üçüncü ülkelerden gelen çimento, alüminyum, gübre, elektrik, demir ve çelik gibi ürünlerin karbon vergisine tabi tutulacağı söylendi.
Değeri 150 avrodan az olan malların ise söz konusu yükümlülüklerden muaf tutulacağına dikkat çekilen açıklamada, Avrupa Birliği'ne yapılan sevkiyatların 3'te 1'inin bu kategoriye girdiği ve bu muafiyetin idari yükü hafifleteceği söylendi.
Söz konu mekanizma gelirleri ile üçüncü ülkelerle iş birliği konularının halen Konsey'de görüşülmeye devam ettiği belirtilerek, bu konularda yeterli ilerleme sağlandıktan sonra Avrupa Parlamentosu ile müzakerelere başlanacağı bildirildi.
Avrupa Birliği, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ile karbon fiyatlandırma sistemine sahip olmayan ülkelerden gerçekleştirilen yüksek karbon ayak izine sahip malların ithalatını izlemeyi ve azaltmayı hedefliyor.
Söz konusu mekanizmanın yürürlüğe girmesi için Avrupa Birliği Konseyi ve Avrupa Birliği tarafından resmen onaylanması gerekiyor.