Avrupa Birliği üyesi ülkelerin enerji bakanları doğal gaz acil durum planını görüşmek üzere Brüksel'de bir araya geldi.
Avrupa Birliği Konseyi'nin toplantıda alınan kararlara dair yayımladığı açıklamada, üye ülkelerin gelecek kış için doğal gaz talebini azaltmayı taahhüt ettikleri bildirildi.
"Üye ülkeler, Avrupa Birliği enerji arz güvenliğini artırmak için bu kış doğal gaz talebini gönüllü olarak yüzde 15 azaltmak konusunda siyasi bir anlaşmaya vardı."
Avrupa Birliği içinde doğal gaz arz güvenliği konusunda bir alarm sistemi kurulmasının da öngörüldüğüne işaret edilen açıklamada, bu alarmın verilmesi durumunda gaz talebinin azaltılmasının zorunlu hale geleceği kaydedildi.
Gaz talebinin azaltılmasının enerji kaynaklarını sürekli silah olarak kullanan Rusya'dan gelen doğal gaz arzında olası kesintilere hazırlığı amaçladığına dikkat çekildi.
Üye ülkelerin 1 Ağustos 2022 ile 31 Mart 2023 yıllar arasında doğal gaz taleplerini kendi seçecekleri önlemlerle düşüreceğine işaret edilen açıklamada, zorunlu gaz talep indirim hedefinde ülkelerin özel durumlarını yansıtacak bazı istisnalar belirlendiği söylendi.
Diğer üye ülkelerin gaz şebekelerine bağlı olmayan ülkelerin zorunlu gaz indirimlerinden muaf tutulduğu kaydedildi.
Elektrik şebekeleri Avrupa elektrik sistemi ile senkronize olmayan ve elektrik üretimi için büyük ölçüde gaza bağımlı olan ülkelerin de muafiyet aldığının belirtildiği açıklamada, diğer üye ülkelerle sınırlı ara bağlantısı olan ya da sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) altyapısını diğer ülkelere kullandıran ülkelere de istisna verilebileceği bildirildi.
Kritik endüstrileri doğal gaza büyük ölçüde bağımlı olan ve doğal gaz depolama hedefini aşan ülkelere de istisna uygulanabileceği aktarıldı.
Birlik çapında doğal gaz alarm sisteminin başlatılmasında da uzlaşıldığı, bu süreçte 5 ya da daha çok Avrupa Birliği ülkesinin talepte bulunmasından sonra Avrupa Birliği Komisyonu'nun alarm süreci başlatma talebinde bulunacağı, bu talebin Konsey'de görüşüleceği söylendi.
Avrupa Birliği Komisyonu, geçen hafta Rusya'dan doğal gaz akışının kesintiye uğraması ihtimaline karşı hazırladığı acil durum plan teklifini açıklamıştı. Planda, üye ülkelerden 1 Ağustos 2022 ile 31 Mart 2023 yılı arasında gaz talebini yüzde 15 azaltması istenmişti.
Acil durum ilan edilmesi durumunda yüzde 15 kesintinin zorunlu olması da planda yer almıştı. Söz konusu plana özellikle Avrupa'nın güneyindeki ülkeler karşı çıkmış bazı istisnalar ve değişiklikler talep etmişti.